Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку заяви, че решението страната му да предостави отбранителна система “Пейтриът” на Украйна ще бъде взето в рамките на Върховния съвет за отбрана, а такъв вариант притеснява Русия. БТА цитира интервю за Диджи24, в което той коментира:

Радвам се на реакцията на Москва. Това означава, че имаме значение и има страхове, че светът се мобилизира срещу диктатора Путин

Според премиера, няма логика Кремъл да напада Букурещ, защото Румъния е член на НАТО, а САЩ са техни стратегически партньори.

Преди дни министърът на отбраната на Румъния Анджел Тълвар изказа съмнения относно предоставянето на системи на Киев. Председателят на Сената Николае Чука коментира, че темата не бива да се политизира, а да се остави на Върховния съвет да вземе решението.

Президентът Клаус Йоханис от своя страна каза, че по време на визитата му в САЩ темата е била обсъдена и с американския президент Джо Байдън, но със сигурност било "недопустимо Румъния да остане без противовъздушна отбрана".