Румънският финансов надзор отне лиценза на българската застрахователна компания „Евроинс Румъния“ и обяви несъстоятелността на компанията. „Евроинс Румъния“ е собственост на „Еврохолд България“ и бе лидер на пазара на „Гражданска отговорност“ след фалита на румънската застрахователна компания City Insurance през 2021 година. Председателят на надзорния съвет на „Еврохолд България“ Асен Христов коментира, че става дума за организирана атака срещу „Евроинс Румъния“ от страна на румънския финансов регулатор ASF, както и опит за превземане и кражба на бизнеса на дружеството в Румъния. 

„Лев инс“ съди Mediapool за 1 милион лева

Според румънския регулатор в „Евроинс Румъния“ има недостиг на над 445 милиона евро за осигуряване на покритие на изискванията за платежоспособност. Председателят на надзорния съвет на „Еврохолд България“ Асен Христов коментира, че случващото се с опериращата в Румъния застрахователна компания е умишлена атака.

АЕЖ-България призова „Лев инс“ да оттегли иска срещу Mediapool

Преди месец Христов обяви, че при подобен развой на събитията съществува реална опасност за българската икономика и енергетика. Днес обаче коментира, че са взети мерки случващото се в Румъния да не се отрази у нас.

Асен Христов уточни, че най-големият удар към момента е върху репутацията на холдинга, което ще направи по-трудно излизането на дългови пазари. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм