Личната ми мисия като депутат е да накарам хората да повярват, че работя за тях. Задължение на всеки народен представител е да вижда и да решава проблемите на избирателите си - с различни инструменти и на различни нива. Това заяви в предизборното студио Дарик QUIZ водачът на листата на коалиция ПП-ДБ в Пловдив област и бивш депутат Росен Костурков.

Според него активното участие на гражданите в управлението е изключително важно, а положителният пример за това е активната позиция на гражданското общество в Пловдив по наболелите казуси на града.

„България не е бедна държава, тя е много крадена държава. И едно от нещата, за да стане животът на хората по-достоен, е да се спре тази порочна практика“, категоричен е бившият депутат.

По думите му, ако системата не позволява на хората да влизат в корупционни практики, те нямат да имат възможност.

Проблемът с корупцията е системен, а не човешки. Трябва да спре източването на публични ресурси. Трябва да си върнем държавата, категоричен е Росен Костурков.

Според Костурков решенията и на част от останалите важни теми в предизборното студио Дарик QUIZ – войната по пътищата и спекулата с цените, също са свързани с огромния проблем с корупцията.

„Лошото качеството на магистралите, както и неадекватното поведение на шофьорите, са изключително опасни - а и двете са функция на корупционни практики“, посочи водачът на листата на ПП-ДБ в Пловдив област.

За да се спре спекулата с високите цени на продуктите, трябва да има работещи регулаторни органи, обясни още  той и уточни:

„Нужни са ефективни проверки дали няма картелизация на пазара и дали надценките, особено в търговията на едро, не са прекомерно големи и не формират свръх печалби за някои, за сметка на други. Но Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите не изпълняват функциите си, заради които са създадени. Затова трябва да си върнем правовия ред в държавата“. Костурков даде пример с КЗП, която се управлява от Юлия Ненкова - майка на депутат от ГЕРБ.

Кандидатът за народен представител отново подчерта, че в борбата с корупцията, смяната на личността на главния прокурор не е достатъчна - той трябва да се отчита и да бъде санкциониран.

В Дарик QUIZ Росен Костурков изрази и своето категорично мнение, че в помощ на каузата на доброволците в България трябва да се приеме Закон за доброволчеството, защото тези смели мъже и жени са важна част от живота на всяко общество.

Качеството на образованието у нас - другият изключително важен за просперитета на една нация фактор, също е сред водещите теми в предизборното студио. Според Росен Костурков проблемите идват от факта, че образованието в България през последните години, се е отделило от нуждите на реалната икономика.

„Тракия икономическа зона няма кадри, а Пловдив не ги произвежда, защото за съжаление голямата част от средните професионални гимназии (бившите техникуми) в града и региона страдат от липса на деца и хубава материална база“, посочи той. Единият от начините да се запълни нуждата от специализирана работна ръка е часовете по техническо образование на децата да започват още в първи клас. Костурков уточни, че това е също негова лична кауза и вече е в разговори с община Пловдив. 

Сближаването на университетите с бизнеса също е от изключителна важност за това, образованието в България да е релевантно на икономиката и на желанието за реализация на младите хора, коментира още водачът на листата на коалиция ПП-ДБ в Пловдив област.

Каква е личната мисия на кандидатите за народни представители на тези избори и как представляваните от тях партии и коалиции  ще ни помогнат да живеем по-достойно? Кои са първите три неща, които трябва да се направят срещу спекулата с високите цени,  корупцията и прозрачното харчене на публични средства, с жертвите по пътищата и източването на здравната каса? Каква трябва да е формулата за участие на гражданите в управлението? Трябва ли да се приемат Закони за дарителството и за доброволчеството?

Търсим отговорите в специалното ни предизборното студио - Дарик QUIZ  - дни преди вота на 2 април, когато отново ще избираме кои ще са народните представители в новото 49-то Народно събрание.

Коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" е с №12 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!