Срещу футболната легенда Кристиано Роналдо може да бъде заведено дело от хора, които твърдят, че са претърпели финансови загуби от реклами на крипто борсата Binance, в които той е участвал, предаде Darik Business Review

На 27 ноември в окръжен съд на Съединените щати във Флорида е подаден иск, в който се твърди, че Роналдо е "насърчавал, подпомагал и участвал активно в предлагането и продажбата на нерегистрирани ценни книжа в координация с Binance“, пише Coin Telegraph. 

Ищците твърдят, че неговата подкрепа ги е накарала да направят губещи инвестиции. Те искат обезщетение в размер на “сума, надвишаваща“ 1 млрд. долара, предаде Би Би Си.

Binance влезе в многогодишно партньорство с Роналдо в средата на 2022 г., за да популяризира серия от негови собствени незаменими токени (NFT).

В жалбата се твърди, че потребителите, които са се регистрирали за NFT токените на Роналдо, са били насърчавани да използват Binance и за други цели, включително и за инвестиции в нерегистрирани ценни книжа.

"Рекламите и промоциите с участието на Кристиано Роналдо са подпомогнали Binance да привлича инвестиции в нерегистрирани ценни книжа, насърчавайки милионите му последователи, фенове и поддръжници да инвестират в крипто платформата", се посочва още в иска. 

Роналдо беше ключова част от нарастващата популярност на Binance поради своето влияние  в социалните мрежи, където има над 850 милиона последователи.  В иска се твърди, че футболистът е знаел или е трябвало да знае, че Binance продава нерегистрирани крипто активи, тъй като той има "инвестиционен опит и огромни ресурси за намиране на външни съветници“.

Искът цитира насоки на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, предупреждаващи знаменитостите за необходимостта да разкриват плащания, получени за популяризиране на криптовалути, което, според иска, Роналдо не е направил.

Ищците по груповия иск са Майкъл Сайзмор, Майки Вонгдара и Гордън Луис, които търсят обезщетение и средства за покриване на съдебни такси.

Междувременно Binance и нейният основател Чангпенг Жао също са изправени пред тежки юридически проблеми, след като компанията се призна за виновни и се ангажира да плати обезщетение от 4.3 милиарда долара на правителството на САЩ за нарушения на законите срещу прането на пари и управление на нерегистриран бизнес за прехвърляне на пари.

Жао се оттегли като главен изпълнителен директор и може да получи ефективна присъда до 18 месеца затвор. Binance се съгласи на петгодишен мониторинг от страна на Министерството на правосъдието на САЩ и Министерството на финансите.

Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ също съди Binance, твърдейки, наред с други обвинения, че платформата е продавала нерегистрирани ценни книжа, като се разследва и дали Binance не е присвоявала незаконно средства на клиенти.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм