На представление в Берлин на 17 май Роджър Уотърс носи дълго черно палто с червена лента на ръката, предаде Би Би Си. Освен това насочва имитация на автомат към публиката. Германия забранява показването на нацистки символи - но законите на страната позволяват изключения по артистични или образователни причини. Уотърс казва, че представянето му ясно показва “противопоставяне на фашизма“.

Червеният килим в Кан: Най-добре облечените звезди на 76-ия филмов фестивал

След концерта в Берлин говорителят на германската полиция Мартин Халвег казва: „Разследваме по подозрение за подбуждане към обществена омраза, тъй като облеклото, носено на сцената, може да бъде използвано за възхвала или оправдание на нацисткото управление, като по този начин нарушава обществения мир. Облеклото наподобява облеклото на офицер от СС“, добавя той.

Сакото на Уотърс включва червена лента с два черни кръстосани чука върху бял кръг, облекло, което той е носил и на предишни шоута отпреди няколко години. Символите са подобни на тези, които се появяват върху костюмите във филма от 1982 г. „Стената“, базиран на едноименния албум на Pink Floyd и с участието на колега музикант, превърнал се в активист Боб Гелдоф. В една сцена Гелдоф играе рок звезда, която халюцинира, че води фашистки митинг.

Полицията хвана “Борис Джонсън“ да шофира пиян, оказа се човек с фалшива книжка

Полицейските власти казват, че след като обвиненията бъдат разгледани, въпросът ще бъде предаден на прокурора, който ще реши как да процедира. По време на представлението в Берлин на голям екран се появяват и имената на няколко починали. Имената включват Ане Франк, еврейската тийнейджърка, която умира в нацистки концентрационен лагер по време на Втората световна война.

По-късно външното министерство на Израел разкритикува музиканта в социалните мрежи.

„Добро утро на всички, освен на Роджър Уотърс, който прекара вечерта в Берлин (Да, Берлин), осквернявайки паметта на Ане Франк и 6 милиона евреи, убити по време на Холокоста“, написаха тe.

Роджър Уотърс: Аз съм в черния списък за врагове на Украйна

В туит в петък Уотърс пише: „Елементите от моето представяне, които бяха поставени под съмнение, са съвсем ясно изявление в противопоставяне на фашизма, несправедливостта и фанатизма във всичките им форми... Изобразяването на необуздан фашистки демагог беше част от моите шоута след The Wall на Pink Floyd през 1980 г.“

Уотърс също пуска надуваемо прасе, белязано със звездата на Давид на своите концерти. През последните седмици музикантът пътува до градове в Германия като част от турнето си This Is Not A Drill. Изпълненията обаче са противоречиви. Мюнхен и Кьолн се опитват да отменят представления, след като еврейски организации като Централния съвет на евреите го обвиняват в антисемитизъм.

Заради изявления за Украйна: Отмениха концертите на Роджър Уотърс в Полша

Уотърс отрича обвиненията и в публикация във Фейсбук тази седмица той благодари на онези, които са посетили концертите му в Германия. Той също така отдава почит на движението Бяла роза, съпротивителна група по време на нацисткия период.

„Фактът, че някои от властта в Германия и някои по заповед на израелското лоби ме нападнаха, обвинявайки ме погрешно, че съм антисемит, и се опитаха да отменят шоуто ми, ме натъжава“, казва Уотърс. „Разхождайки се из Мюнхен вчера следобед, не можах да се отърся от чувството, че съм в присъствието на Big Brother. Това оставя лош вкус.“

Уотърс все още трябва да изнесе последния си концерт в Германия в неделя вечер във Франкфурт. Демонстрации са планирани извън мястото, но след като се провали правния опит на града да спре представлението.


28 май 2023 г., Хесен, Франкфурт на Майн: Плакат с надпис „Роджър Уотърс: Иска ни се да не бяхте тук“, заснет на събитието „Франкфурт обединени срещу антисемитизма“. Под мотото „Франкфурт обединени срещу антисемитизма“ еврейската общност демонстрира заедно с широк алианс на гражданското общество срещу концерта на музиканта Роджър Уотърс, който се провежда по същото време във Франкфуртската Фестхале. Уотърс е обвинен в антисемитско отношение. Снимка: Getty Images.

Роджър Уотърс в писмо до Путин: Майната ви, ако искате да взривите света

Британски депутат също призова концертът на Уотърс в Манчестър през юни да бъде отменен. Уотърс е правил няколко противоречиви коментара в миналото. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година той пише отворено писмо до първата дама на Украйна Олена Зеленска.

В него той казва „крайните националисти“ в Украйна „насочиха страната ви по пътя към тази катастрофална война“.

През февруари по време на реч пред ООН той повтаря противоречивото си твърдение, че руската инвазия в Украйна е била „провокирана“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм