Според Роджър Уотърс името му е в черния списък с врагове на украинското правителство и животът му е в опасност, сподели самият той в интервю за „Ролинг Стоун“.

Уотърс, който осъди войната в Украйна, но все пак изтъква, че вина за нея имат западните правителства и САЩ, определи доказателствата за потенциалните военни престъпления на Русия като пропаганда.

Заради изявления за Украйна: Отмениха концертите на Роджър Уотърс в Полша

„Америка е най-злата от всички държави и надминава всички останали 10 пъти – коментира британският музикант. – Ние избиваме повече хора. Месим се в изборите на други народи. Ние, американската империя, вършим всичко това.“

Украинците, които вече месеци наред отблъскват руски, а не американски военни, може и да не се съгласят с тази позиция, отбелязва журналистът Джеймс Бол.

„Тези репортажи са западна пропаганда. Това е точно обратната страна на руската пропаганда: „Руснаците се намесиха в нашите избори“, руснаците направиха това или онова. Всичко това са лъжи, лъжи, лъжи, лъжи“, отговаря музикантът.

Роджър Уотърс в писмо до Путин: Майната ви, ако искате да взривите света

„Аз съм в черния списък с врагове на Украйна, подкрепен от украинското правителство. Аз съм в ши**ния списък, а те вече са убивали хора… Когато те убият, пишат „ликвидиран“ на снимката ти. Е, аз съм на една от тези снимки.“

Твърдението на Уотърс не е вярно, но не е и съвсем грешно, отбелязва „Ролинг Стоун“ – името му присъства в списък на крайнодясна украинска организация, където се „следят“ враговете на страната: наемници от „Вагнер“, журналисти, обвинени, че подкрепят нелегитимната власт в Донбас и други.

Сайтът бе разкритикуван от международните власти, но все още не е бил свален от украинските регулаторни органи. Администраторите му твърдят, че не поддържат списък с врагове за унищожение, а правят справка за законодателните органи и специалните служби.

„Хората в Украйна не заслужават да умират – продължава Уотърс. – А Русия не трябваше да бъде провокирана да нахлува в Украйна, след като в продължение на 20 години опитаха да избегнат конфликт с дипломатични мерки към Запада.“

Миналата седмица музикантът адресира отворено писмо до Путин, като в него го призова да спре войната и да се търси мирно решение.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм