Във Варна се проведе иновативният проект Френски Футболен Камп (Stage De Foot Français), в който се включиха 70 подрастващи играчи между 8 и 16 годишна възраст от България, Румъния, Молдова, Украйна и Беларус.
Ексклузивно за лагера пристигна от Франция като главен методист, един от най-значимите и разпознаваеми специалисти в детско-юношеския футбол в страната двукратен световен шампион, Бертран Антоан.

Мосю Антоан е с 25 годишен опит в треньорството, 16 от които прекарва в една от най-продуктивните френски школи в лицето на ФК Метц. Там той спомага за изграждането на десетки професионални играчи, които се състезават в сериозни клубове от ранга на Бенфика, Севиля, Монако, Уест Хям, Лече, Оксер, Фрайбург, ФК Метц, Рединг, Динамо Киев, Хамбургер ШФ, Аячо, АИК Футбол, Сераинг, Минесота и други.

Десетте тренировъчни сесии по време на кампа протекоха по методологията на Френската Футболна Федерация (FFF), която е структурирана по следния начин : упражнение, ситуация и игра по ясно дефинирани тематики.

По време на френския футболен лагер във Варна се обърна внимание на следните компоненти :

1. Притежание на топката, нейното съхранение и печелене на терен чрез отборни действия

2. Невладение на топката, как да се организираме, за да защитим вратата си

3. Владение на топката и стремеж да дисбалансираме съперника и да завършим атакуващите действия с удар към противниковата врата

Към тези акценти бяха добавени двустранни игри, технически предизвикателства и футболен фестивал под формата на турнир, който внесе много емоции след участиниците.

По този начин играчите се докоснаха до различен поглед и прочит на футбола.

„Главната цел на лагера беше да предложи на участниците различно тренировъчно съдържание от това по клубовете им, както и да им подпомогне в тяхното личностно и футболно развитие. Видях много старание и желание от младите футболисти, което е обнадеждаващо. Видях и качествени изпълнения и стремеж за усъвършенстване. Ясно изразих мнението си пред организаторите от самото начало, че не искам да съм част от поредния маркетингов футболен лагер, а от проект с добавена стойност, който да допринесе за развитието на играчите. Радостен съм, че организаторите споделяха напълно моята концепция, бяха на същата вълна като мен от самото начало и гледахме заедно в една и съща посока през цялото време. Хубаво е също така, че се отличиха деца, които селектирахме за най-силните футболни лагери във Франция Foot Breizh Academie и които вече получиха покана, за да участват в тях през следващия сезон. Получи се наистина продуктивна работа от страна на участниците и щаба и поздравявам всички за положените усилия и хъса през всичките 5 дни и 10 тренировки“, заяви Бертран Антоан.

Съорганизаторите на събитието от Динамо Варна, Юро Плей и Sofia Football Lab ще обявят в най-скоро време и следващите им проекти с футболна насоченост и с цел развитието на подрастващите футболисти в страната.