Жители на варненския квартал „Победа“ днес отново излизат на протест с искане дворът на Професионалната техническа гимназия да бъде отворен и в извънучебно време, за да може да се използва от децата им..

Първият протест бе в края на месец юни. След него казусът бе разрешен и през лятната ваканция дворът на Техническата гимназия се използваше от децата в района. От началото на септември дворът обаче отново се заключва, разказа пред Дарик един от организаторите на протеста и баща на две деца Явор Генчев.

„През лятото дворът бее отворен и всичко протече по безопасен начин за децата. В първите дни на септември достъпът бе ограничен. Деца, които прескачаха оградата, за да спортуват, бяха гонени от охраната. След септември трудно успяваме да се свържем с ръководството на училището. Имахме среща със зам.-директора, но не получихме разбиране за отваряне на двора. Чухме доводи, свързани с антитерористични мерки и превенция срещу Ковид-19”.

От ръководството на Техническата гимназия отказаха коментар за предстоящия протест. Преди първия протест през юни от ръководството заявиха, че подкрепят исканията на жителите в района, но нямат достатъчно средства за охрана, а в двора на училището често се извършват вандалски прояви и бездомници намират подслон.

„Аз лично не съм виждал бездомници. Ние настояваме за свободен достъп през светлата част на денонощието. Ако е имало случаи на вандализъм и замърсяване, сме предприемали мерки. През лятото на няколко пъти родители и деца организираха почистване на двора”.

По думите на Явор Генчев в района няма друго място, където децата им могат да играят и спортуват безопасно.

„Има само две площадки за малки деца. Учениците няма къде да спортуват, затова карат велосипеди по улиците и играят между колите. Принудени сме да караме с коли децата до училища в съседни квартали, където достъпът е позволен”

Протестът на жителите на варненския квартал „Победа” е насрочен за  днес от 18:00 ч. пред гимназията, както по същото време демонстрация ще има и пред сградата на Регионално управление на образованието.  

* Публикация по Проект на Дарик радио "Безопасни улици с Дарик", финансиран от Община Варна по процедура "Конкурс за медийни проекти 2023"