Родителска група и състезатели-деца от отбор по водна топка  Ботев - 2000, гр.Враца, отстранени тази и миналата година ще вземат участие в изказване на недоволство срещу налагане забрана за състезателни права на 13- годишни спортисти (малолетни деца).

Причината да организират този тип изявления пред медии е, че нямат време да чакат да се разгледат жалбите им, тъй като изненадващо за клубове и родители финалният турнир от държавното първенство е преместен за дата 2-4 май (Великденската ваканция), която е съвсем скоро, а те желаят децата им да премерят сили със своите връстници от България и да бъдат върнати в турнира. Най-голямата им болка като родители е, че с лека ръка отказват и дискриминират малолетни деца от спорт и физическа активност. Протеста на родители и деца ще се състои във Враца пред закрит плувен басейн в спортен комплекс „Христо Ботев“. Събота от 16ч. Заповядайте!

  Ето я и позицията на родителите Мария и Александър, за това на което са били свидетели и потърпевши в две поредни години,  касаещо двамата им сина. В жалбата им се казва :

" Миналата година бяхме на лична среща с председателя на БФВТ в Бургас, където и двамата със съпруга ми изказахме възмущението си и недоумението от наложено същото наказание на по-големия ни син, който тогава се състезаваше във възрастова група за 15 годишни. На тази среща пред свидетели, дори и председателя на БФВТ спомена, че това е най-тежкото наказание и се съгласи с нас, че влияе пагубно за спортистите, които се обезверяват и в повечето случаи спират да тренират. Пред свидетели председателят каза, че няма да позволи подобни действия в бъдеще, а за съжаление това става порочна практика за Федерацията по Водна Топка. Председателят обеща, че ще работи в посока популяризиране на спорта Водна топка в България чрез рекламни стратегии и други. Даде ни надежда, че нашите деца е гордост да бъдат част от БФВТ и да се състезават с увереност и хъс по време на държавните първенства.

            За съжаление за Федерацията става порочна практика да си играе с живота на децата и то точно в тази крехка възраст, като в момента са поставили 15 деца, трениращи в тази възрастова група в положение да се откажат от спорта.

Аз и съпругът ми бяхме във Варна на турнир на група Елит 13 години между 8-10.03.24г. , където клубът ни имаше всички необходими документи и беше допуснат до участие, дори изиграхме един редовен мач с другия отбор от Враца – „Ботев-Враца" и ги победихме с 8:4.
Следващия мач беше обявен за приятелски, тъй като е постъпила жалба, че нашия треньор не е вписан в компютърен регистър, до който достъп има единствено и само Федерацията.
След проведено лично разузнаване ние със съпруга ми установихме, че на още 3 от отборите на турнира, както и на 70% от всички треньори в България по водна топка, треньорите не са вписани в същия регистър. (потвърдено от г-жа Свобода Михайлова - PR на Федерацията, по време на телефонен разговор с нея лично).
Потулиха се нещата тогава и турнирът продължи с редовни мачове под ръководството на съдията Никола Нанов.

                За съжаление 15 дни след този турнир във Варна, нашият отбор получава известие, че децата от група Елит 13 години от отбор Ботев-2000 (Враца) са дисквалифицирани.".

Жалбата е изпратена до Председател и членове на УС на БФВТ с копие до ::

Георги Глушков - Министър на младежта и спорта
Инспекторат по член 46 от Закона за администрацията, ММС
Омбудсман на Република България
Държавна агенция за закрила на детето
Кмет на Община Враца