Родители са принудени да чакат до три дни, докато аптеки приготвят антибиотиците им за деца. Препаратите се приготвят от антибиотици за възрастни, поради недостиг на такива за деца у нас. В това се изразяват част от сигналите до пациентски организации „Заедно с теб” обясни пред Дарик председателят им Пенка Георгиева. Проблемът според нея е, че аптеките нямат право да приготвят антибиотиците предварително. Ако тази възможност бъде разрешена, родителите няма да се налага да чакат, когато децата им са болни, обясни Георгиева и добави, че това може да се случи чрез законови промени, които спешно трябва да бъдат приложени.

Защо недостигът на лекарства в Европа може да се задълбочи?

„Знаете, че в момента има дефицит на антибиотици за деца в аптечната мрежа. Тъй като при тях дозите са по-малки, имаше препоръки от лекари да се разтварят антибиотици за възрастни, така че дозата да стане подходяща за деца. Когато обаче един родител отиде с рецепта в аптека, която има право да приготвя такива лекарства, трябва да дойде след три дни да си вземе лекарството. А три дни за едно дете или въобще за болен човек са много,” посочи Георгиева.

Politico: Недостигът на лекарства в Европа заплашва да стане смъртоносен

„Ако пациентът се яви с рецепта и в аптеката има тази форма готова, той ще може да си я вземе веднага. В момента не е разрешено да се подготвят предварително тези форми, защото се предполага, че това е производство на лекарство. Тоест, законът тук не е много прецизен. Затова, веднага щом бъде сформиран нов парламент, ние ще поискаме едни от първите промени да са в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина,” категорична е Пенка Георгиева.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм