От печат предстои да излезе сборник от научни статии от конференцията, посветена на 200 години от рождението на Добри Чинтулов, каза за Дарик  директорът на сливенския исторически музей доц. д-р Николай Сираков …

 „Надявам се до края на годината да представим сборника  пред обществеността. Ще поканим научния ръководител, член кореспондента проф. доктор на историческите науки Иван Русев да го презентира и това ще бъде края на нашата дейност за годината“, сподели още Сираков.

След като разказа преди време за проучванията на екипа си във вътрешността на късноантичната и средновековна крепост Туида, както и за археологическите обходи в долината на р. Тунджа и  проучване в  землището на с. Глуфишево, той припомни и участието на РИМ Сливен в  изложбата в Археологическия музей в Скопие. Там са изложени едни от най-впечатляващите експонати от музея в Сливен – златната маска, сребърните ритони с позлата, сребърният шлем, златните и сребърните елементи от конска амуниция, сребърната чаша - гобеле с позлата, златните фиали и златният пръстен - печат и др.

Друго значимо събитие, което беляза отиващата си година за РИМ Сливен, е организираната кръглата маса на тема „170 години от рождението на Стефан Панаретов – първият български дипломат в САЩ“ с три панела - „Стефан Панаретов – сливенецът, пръв пълномощен-министър на Царство България в САЩ“, „Дипломатическите отношения между България и САЩ през годините“ и „Развитие и перспективи пред българо-американските отношения“.

В аудиото чуйте още от разказа на доц. д-р Николай Сираков