С молебен за здраве от отец Георги Райков и рибен курбан бе отбелязан Никулден в Русе. Събитието беше организирано от Народно читалище „Стефан Караджа 2018“ и Регионалния клуб на Дружество „Традиция“, като то се състоя в двора на бившето училище „П.К. Яворов“. Още в първите минути на инициативата десетки русенци дойдоха да се докоснат до автентичната празнична атмосфера.

Специални поздрави към организаторите бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев. „Благодаря Ви за реализираните събития и вярвам, че те са повод за гордост и национално самочувствие, защото в нелеките и динамични времена, в които живеем, именно изконните български ценности и духовността са тези, които ни дават сили, с които да продължим напред“, се казва в обръщението на областния управител. 

Сред гостите на събитието бе и кметът Пенчо Милков. „Бъдете здрави и изпълнени с вяра. Нека Св. Николай Чудотворец ви закриля и радва с чудотворствата си!“, каза той.

За курбана бяха приготвени два вида рибени чорби, като тяхното количество бе над 60 литра. Едната бе само от чига, а другата от чисто шаранско месо. И двата вида риба са уловени в река Дунав. Според Мартин Календжиев, по чиято идея се реализира събитието, тайната на хубавата рибена чорба е да не се прави от глави и перки, а от чисто месце. Той допълни още, че рибата трябва да се вари на бавен огън, за да се получи вкусна супа, а сред вълшебните подправки е девесилът.

Присъстващите опитаха и греяно вино, както и греяна ракия, различни мезета и вълшебни на вкус туршии. Специфично бе, че всичко се разигра в битова обстановка, дори кошчето за отпадъци се оказа каца на повече от 100 години. Гостите имаха възможността да разгледат и музей на бита на открито. Инициативата се реализира за втора поредна година, като целта на организаторите е тя да се превърне в национална.