"Народното събрание отстрани пречката пред България за Шенген с премахването на таксата за транзит на руски газ, заради която Унгария щеше да наложи вето". Това коментира в парламента народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Радослав Рибарски във връзка с приетите в рамките на днешното заседание на първо, а след това и гласувани на второ четене, изменения в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизаращи положението в Украйна. 

„С това гласуване реално беше отстранена тази такса и тази пречка пред България да влезе в шенгенското пространство. Също така беше гласувана и дерогацията – от 1 януари да спре износът на горива, добити от руски нефт, а от 1 март да бъде отменена дерогацията“.  

Припомняме, че днес, 18 декември, депутатите премахнаха таксата от 20 лева на мегаватчас за внос и транзит на руски природен газ. Заради тази такса Унгария заплаши да наложи вето на България за Шенген. 

Промяната е предложена в общ законопроект на  ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Според тях само на европейско ниво могат да се вземат решения за налагане на допълнителни санкции срещу Русия и събирането на новите такси за руския газ трябва да се замрази, докато бъде взето решение от Европейската комисия.

В мотивите към законопроекта се уточнява, че в момента се водят преговори  относно „въведените енергийни вноски” с Европейската комисия. Приетите текстове влизат в сила със задна дата, така че да отпаднат и натрупаните 272 милиона лева задължения на Булгартрансгаз заради новите такси, предложени от кабинета, които и до момента не са събрани.

Чуйте коментара на депутата от ПП Радослав Рибарски в кулоарите на парламента в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм