ДДС за ресторанти и заведения, както и за другите видове туризъм да остане трайно 9 на сто. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Росица Велкова: Държавата не е изправена пред фалит

Диференцираната ставка на ДДС за ресторанти и заведения бе въведена, за да подкрепи най-засегнатия икономическия сектор от световната пандемия на Ковид-19 и аргументирана със спецификите на туристическия бизнес. Не може в навечерието на изборите да се използва управленското безвремие и отказ от поемане на отговорност, за да се играят игри с бъдещето на цял един сектор, подчертават от Изпълнителното бюро на национално представената организация с 36 регионални структури.

Мярката трябва да се превърне в трайна, както е в повечето страни от ЕС. В момента ДДС за кетъринг и ресторанти в ЕС дори е намален до ставки от порядъка на 4-5 на сто, припомнят от БХРА.

Намалението на ДДС за ресторантите е мярка не за намаляване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на сектора и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от кризи, подчертават от браншовата структура.

От БХРА припомниха и че всички водещи политически сили са заявили подкрепата си мярката да остане трайна преди последните парламентарни избори, след които обаче не се формира редовен кабинет. Ако не искат да фалират ресторантьорския бизнес у нас, политиците трябва да спазват обещанията си, а не просто да ги дават преди избори и след това удобно да ги забравят, категорични са от БХРА.

От национално представената организация заявяват, че ще бранят икономическите си интереси и оцеляването на бизнеса си с всички разрешени от закона средства.