Собственикът на токийския ресторант, прочул се покрай филма "Убий Бил", е решил да намали работното време, за да избегне глоби от градските власти за неспазване на санитарните мерки в пандемията, съобщи Ройтерс.
Компания "Глобал-Дайнинг", която управлява ресторант "Гонпачи", вдъхновил култова сцена от филма на Куентин Тарантино, пренебрегна мерките, наложени от градските власти при обявяването на извънредно положение през януари заради пандемията. В четвъртък обаче бе обявено решение ресторантите на компанията в Токио да затварят в 20 часа до неделя и така да се подчинят на мерките едва четири дни преди изтичането на обявеното извънредно положение в японската столица.
Тарантино пише роман по филма си „Имало едно време в Холивуд”
Президентът на "Глобал-Дайнинг" Козо Хасегава остро критикува мерките и икономическия им ефект. В писмо до градската управа от 11 март той ги сравни с "ампутиране на ръка до рамото заради възпаление на един от пръстите".
Местното правителство на Токио в четвъртък издаде постановления срещу 27 ресторанта, които не са се подчинили на изискването за съкращаване на работното време като мярка срещу разпространението на новия коронавирус. Заведенията, които не спазват мерките, са заплашени от глоби до 300 000 йени (2752 щатски долара).
Традиционното корейско ястие кимчи с кисело зеле снижава риска от усложнения при Ковид
"Глобал-Дайнинг" има 43 ресторанта в и около Токио. Ресторант "Гонпачи" в централен район на Токио е известен не само с връзката си с "Убий Бил", а и като заведението, в което през 2002 г. вечеряха тогавашния японски премиер Джуничиро Коидзуми и президентът на САЩ Джордж У. Буш.
Следете най-акуалното от деня на страницата ни във Фейсбук