На 19 май 2024 г. (неделя) в крайморския район между нос Шабла и Национален археологически резерват „Яйлата“ се проведе любителско бягане в пресечена местност. Организаторите от „Ай рън“ гр. Варна (iRun) бяха подпомогнати от общините Каварна и Шабла. На старта застанаха 297 състезатели, които се състезаваха в две дисциплини – 13 км и 28 км. На по-късата дистанция сили премериха 81 жени и 136 мъже, а на дългата – 22 жени и 58 мъже.

Победителите бяха наградени от представители на община Каварна и на община Шабла. От мъжете най-бърз на дистанция 28 км беше българинът Петър Захариев, който пробяга разстоянието за 2:14:59 часа, втори бе Борис Качамаков с време 2:18:38 часа, трети стана Карл Розенбаум от Германия с време 2:19:19 часа. При жените – Емел Махмуд с време 2:34:30 часа, втора бе Лина Христова с време 2:43:04 часа, а трета Елена Борисова с време 2:44:46 часа.

На по-късата дистанция победители бяха Калоян Николов, Алексей Иванов и Винзенз Швинд от мъжете и съответно Мая Русева, Татяна Ненова и Ксения Журавская от жените.

Безопасността на мероприятието беше подсигурена от мотористи от местните мотоклубове – МК „BIZONE“ – гр. Каварна и МК „Деца на изгрева“ – гр. Шабла, които бяха разположени на възлови места по трасето и насочваха състезателите.

Община Каварна подсигури за състезателите 3 подкрепителни пункта – в района на Тюленово – на 6-ти километър, на крепостта в НАР „Яйлата“ – на 14-ти километър и в село Тюленово – на 22-ри километър.

Крайната точка, до която достигаха състезателите на дългата дистанция, беше след крепостта на Яйлата, от където те отново трябваше да се върнат до старт/финала на нос Шабла.