Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен организира за 25-та година творческа работилница „Лято в библиотеката”. Целта е  да направи ваканцията на малките си читатели весела, забавна и неповторима

По традиция Лятната работилница се провежда през месец юли, всеки работен ден от 9:00 до 12:00ч. Тази година инициативата ще стартира на 4 юли и ще продължи до 29 юли 2022г. включително. В нея могат да се включат деца на възраст от 7 до 10г. - читатели на библиотеката.

В рамките на програмата, всеки ден от 9.00 до 10.30 ч., ще се провежда забавен „час по четене”, в който ще се четат откъси от книги на популярни и обичани български и чужди детски автори, а от 10.30 ч. до 12.00 ч., децата могат да се включат в тематично занимание по избор.

В организираните тематични занимания, чрез интересни презентации, разкази, беседи, прожекции на филми, образователни игри, децата ще научат любопитни факти за историята на библиотеките; ще проследят възникването и развитието на книгоиздаването – от глинените плочки и папирусите до печатната книга; ще се впуснат във вълнуващи пътешествия в историята на нашия град Сливен от древността до наши дни и ще се запознаят с неговите герои и символи, както и с природните феномени, и с растителния и животинския свят под лазурното небе на Сините камъни. Ще се организират и екскурзии и посещения на музеи, паметници и природни обекти.

Чрез литературно пътешествие посветено на най-известните поети и писатели родени в Сливен, по забавен и интересен начин децата ще се запознаят с живота и творчеството на Добри Чинтулов, Константин Константинов, Елисавета Багряна, Станка Пенчева и др.  

И тази година в тематичните занимания не са пропуснати любопитни за децата теми като: „Чудеса и вълшебства - и аз искам да стана вълшебник", „Рицарите – герои на честта и благородството”, „Всички пирати на борда”, „Светът на динозаврите”, „Какво знаем за птиците?”, „Пътешествие в подводния свят“, „Да полетим в Космоса - пътешествие из космическите пространства”, „Историята на оригами” и др.За да се поощри креативността на децата ще бъде организиран и „Щаб за забавни идеи”.

В програмата са включени и занимания посветени на историята и изработването на театрални кукли. В единствения в България „Музей на театралните кукли на любими литературни герои изработени от деца”, който се намира в библиотеката, малчуганите ще могат да се запознаят със завидната колекция от над 2000 експоната и да се включат в изработването на кукли, каквито въображението им роди.  С тях ще се представят и театрални представления, в които актьори ще бъдат децата.

В предвидените в програмата практически занимания децата ще рисуват, апликират, моделират, ще съчиняват свои приказки, ще пеят, ще танцуват, ще усвоят и редица практически умения за изработване на оригами, маски, амулети, карти на съкровища, книгоразделители, картички, къщички за птици и др. За творческите задачи по рисуване с децата ще работи и аниматор-художник.

За участниците в детската работилница ще бъдат организирани  срещи със съвременни български детски писатели – приятели на библиотеката и на Националния фестивал на детската книга.

Лятната творческа работилница ще приключи на 29 юли със специално тържество – Ден на талантите и бал с приказни герои.

Записванията на децата за включване в творческата работилница се извършват в Детския отдел на библиотеката до запълване на планираните места.