Нови разкрития на Би Би Си около изчезването на криптокралицата Ружа Игнатова. От документи на Европол, цитирани от британската медия, става ясно, че преди Игнатова да изчезне през 2017 г., българската полиция е установила връзки между нея и Христофорос Никос Аманатидис-Таки. Според информацията, подземният бос е бил отговорен за охраната на бизнесдамата, която е плащала по 100 хиляди евро месечно за тази услуга.

Документите показват още, че полицията е заподозряла Таки в използване на финансовата мрежа на OneCoin за пране на приходите от трафик на наркотици. Припомняме, че последните версии за изчезването на Ружа Игнатова са свързани с това дали тя е била убита.

За последно сочената за криптокралица е била видяна през октомври 2017 г., когато е взела ранен полет от София до Атина. От тогава дирите се губят и в момента тя е най-търсената жена от ФБР. Измамите на OneCoin се равняват на близо 4,5 млрд. долара.

Според информация на Би Би Си има основания да се смята, че Таки понастоящем живее в Дубай, където Игнатова си е купила луксозен пентхаус и където в банковите ѝ сметки са постъпили десетки милиони долари от измамата с OneCoin. Макар да не е известно как Таки и Ружа Игнатова са се запознали и дали той е участвал в OneCoin от самото начало, множество източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря ѝ. Изглежда, че има и други финансови връзки между Игнатова и Таки.

В документите на Европол се споменава за сложна сделка за продажба на парцел на българското черноморско крайбрежие, която свързва една от компаниите на Игнатова със съпругата на Таки. Тайните полицейски документи са предадени на Би Би Си от Франк Шнайдер, бивш шпионин и съветник на Игнатова, който междувременно също е изчезнал. Той разказва, че старата му шефка е работила с „мошеници“ и „гангстери“.

През 2022 г. българският разследващ журналист Димитър Стоянов и колегите му от разследващия сайт bird.bg получават полицейски доклад, който е намерен в дома на убит български полицай. В документа полицейски информатор разказва подробно, че е чул зетя на Таки да казва в пияно състояние, че Игнатова е била убита по заповед на Таки в края на 2018 г., а тялото ѝ е било разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море. Г-н Стоянов казва, че този разказ е „много, много възможен“.

Автентичността на полицейския документ е потвърдена от българските власти, а множество криминални съдружници на Таки смятат за вярна теорията, че той я е убил, казва г-н Стоянов. Въпреки това Би Би Си не е успяла да провери това твърдение по независим начин.

Сред тези съдружници е и Красимир Каменов, известен като Къро, който беше издирван от Интерпол по обвинения в убийство.

Г-н Стоянов казва, че Къро му е казал, че е чул Таки да обсъжда престъпния си бизнес пред Ружа Игнатова, а когато Къро го е попитал дали трябва да прави това, Таки му е отговорил: „Не се притеснявай, тя все едно е мъртва.“ Къро също така твърди, че е разговарял с ЦРУ за Таки, включително за твърдението, че Таки е поръчал убийството на Игнатова. Източници, близки до Къро, потвърдиха пред Би Би Си, че тази среща се е състояла в края на 2022 г.

През май 2023 г. Къро е убит в дома си в Кейптаун заедно със съпругата си и още двама души, които са работили за него. Южноафриканската полиция все още издирва убийците, но българският бивш заместник-министър Иван Христанов смята, че убийството на Къро е свързано с Таки.

Определени хора трябваше да бъдат отстранени, защото знаеха твърде много за Таки. Това беше нещо като публична екзекуция, която приличаше повече на изявление. Бъдете внимателни с кого си имате работа", казва Стоянов пред Би Би Си. След като публикува твърденията за убийството на Игнатова, журналистът Димитър Стоянов казва, че той и колегите му са се сблъскали със смъртни заплахи, което го е принудило да напусне временно България за четвърти път в кариерата си.

От редакцията на Би Би Си са изпратили запитване до адвокатите на Таки, но не са получили отговор.