Меган, херцогинята на Съсекс, и нейният съпруг принц Хари са били изправени пред „отвратителни и много реални“ заплахи от десни екстремисти, каза бивш началник на полицията за борба с тероризма, цитиран от CNN.

В интервю за британския Channel 4 News във вторник Нийл Басу каза, че заплахите срещу Меган са достатъчно сериозни и достоверни, че властите са назначили екипи, които да ги разследват.

Първа Коледа без Елизабет II: Как празникът ще бъде отбелязан от кралското семейство?

Ако бяхте видели нещата, които бяха написани, и ги получавахте, щяхте да се чувствате под заплаха през цялото време“, каза Басу, който отговаряше за кралската защита в столичната полиция.

Хората са преследвани за тези заплахи“, каза бившият помощник-комисар на Met.

Откакто новината за връзката й с принц Хари излезе през 2016 г., Меган беше подложена на остри критики в британската преса. По-специално, таблоидите в Обединеното кралство са изправени пред обвинения, че тяхното негативно отразяване на Меган подхранва расистки атаки срещу нея.

В сайта на кралското семейство: Снимките на принц Хари и Меган вече са най-отдолу

Расисткият тормоз в социалните медии стана толкова интензивен по време на първата й бременност, че кралският персонал беше поставен в повишена готовност, засилвайки собственото си дигитално присъствие, за да филтрира омразни коментари, включително използването на расистката дума и емотикони на пистолети и ножове.

Двойката каза, че расистките нападки, с която се сблъсква Меган, е основен фактор, който ги е накарал да се преместят в Съединените щати и да се оттеглят като старши членове на кралското семейство.

Принц Хари в писмо към Елизабет II: Усмихваме се, защото знаем, че с дядо се събрахте

В скандалното интервю на двойката с Опра Уинфри миналата година принц Хари заяви, че смята, че дворецът не прави достатъчно, за да се бори с продължаващите расистки обиди в пресата.

В момента Хари е в съдебен спор с Министерството на вътрешните работи относно мерките за сигурност на семейството, когато те посещават Обединеното кралство.

Заплахите срещу кралската двойка идват на фона на нарастването на десния екстремизъм във Великобритания, според Басу.

Историята на Балморал: Замъкът, в който кралица Елизабет II прекара последните си дни (снимки)

Басу подчерта в интервюто си, че по време на неговия мандат крайнодесният тероризъм е бил най-бързо нарастващата заплаха, пред която е изправена страната, преминавайки от 6% от натовареността на Отдела за борба с тероризма през 2015 г. до повече от 20% към момента на напускането му преди повече от 1 преди година.

Басу, който е от смесена раса, вярва, че Министерството на вътрешните работи трябва да направи повече, за да се справи с институционалния расизъм.

„Аз бях единственото небяло лице като главен офицер от много дълго време. Не мисля, че вътрешното министерство изобщо се интересува от тази тема“, каза той.

Уилям, Кейт, Хари и Меган зарадваха тълпата, като почетоха паметта на Кралицата заедно

Министерството на вътрешните работи заяви в изявление до CNN, че министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Суела Брейвърман очаква полицейските сили в страната да „приемат подход на нулева толерантност към расизма на работното място“.

Ние активно настояваме за културна промяна в полицията, включително чрез целенасочен преглед на полицейските уволнения, за да гарантираме, че служителите, които не са годни да служат, могат да бъдат бързо отстранени“, каза говорител на вътрешното министерство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм