Кралица Елизабет II прекара последните си дни в Абърдийншър, Шотландия, в имението Балморал, частната й резиденция, където е известно, че е се е чувствала най-щастлива, пише "Globalnews".

Индия обяви ден на траур заради кралицата и спусна знамената (видео)

Точно както поколения от кралското семейство преди нея, кралицата посети имението на годишно уединение през лятото.

Септември 1952 г.: кралица Елизабет II с принц Чарлз и принцеса Ан на територията на замъка Балморал, Шотландия. Чарлз празнува своя 4-и рожден ден. (Снимка: Getty Images)

Рецепти, самолетоносач, мост. Какво още е кръстено на кралица Елизабет II?

Това е мястото, където тя наскоро назначи новия министър-председател на Великобритания Лиз Тръс.

Селското имение от 50 000 акра е и мястото, където тя е отседнала с внуците си Уилям и Хари, когато майка им, принцеса Даяна от Уелс, е убита в автомобилна катастрофа на 31 август 1997 г. в Париж, Франция.

Снимка от 1/9/1972 на кралица Елизабет II, седнала в кабинета си в Балморал с куче под стола си. По време на управлението си кралицата притежава повече от 30 коргита, като много от тях са преки потомци на Сюзън, която й беше подарена като подарък за 18-ия рожден ден от родителите й през 1944 г. и беше толкова обичана, че придружи принцеса Елизабет на медения й месец. (Снимка: Getty Images).

Ковчегът на кралица Елизабет II ще бъде закаран от „Балморал“ в Единбург

Кралица Виктория, пра-пра-бабата на кралица Елизабет II и съпругът принц Албърт, официално са осигурили закупуването на Балморал през 1852 г. за £32 000, според Historic Environment Scotland.

Когато кралица Виктория и принц Албърт правят първото си посещение в Шотландия през 1842 г. и започват да търсят дом в страната, лекарят на кралицата им препоръчва района на имението.

Крал Чарлз III бе обявен за държавен глава на Австралия и Нова Зеландия

Замъкът Балморал в шотландски баронски стил е построен между 1853-1856 г.

Кралица Елизабет II с принц Филип, херцога на Единбург (1921 – 2021) и техните синове принц Едуард (вторият отляво), принц Чарлз (вторият отдясно) и принц Андрю (вдясно) на територията на замъка Балморал в Шотландия, Обединеното кралство, 20 септември 1979 г. (Снимка: Getty Images).

Уилям, Кейт, Хари и Меган зарадваха тълпата, като почетоха паметта на Кралицата заедно

Дори след като принц Алберт внезапно почива от коремен тиф през 1861 г., кралица Виктория продължава да посещава Балморал всяка година, според уебсайта на Royal Household. 

След като кралица Виктория умира през 1901 г., поколения от кралското семейство продължават да посещават Балморал.

Погребват Кралица Елизабет II на 19 септември

Голяма част от детството на кралица Елизабет е прекарано в Шотландия в имението Балморал. Той се превъръща в любима резиденция за нея и семейството й всяка година през месеците август и септември, според Кралското домакинство.

Кралицата с президента Айзенхауер в Балморал. 28 август 1959 г.

„Подобно на кралица Виктория, кралица Елизабет обичаше да ходи там, за да може да се разхожда из провинцията и да се наслаждава на времето със семейството си“, каза Каренза Сътън-Бенет, професор в катедрата по английски език в университета в Отава, пред Global News. 

Кралското семейство: Ангажиментът към служба се превърна във водещ принцип за Кралица Елизабет II

„Замъкът и земята са особено специални поради факта, че са толкова уединени и позволяват уединение далеч от пресата и обществените задължения“, добави тя.

Английската кралица Елизабет II в замъка Балморал с едно от нейните коргита, 28 септември 1952 г. (Снимка: Getty Images)

Само дни преди смъртта си, кралица Елизабет говори за престоя си в Балморал, докато вечеря с модератора на Общото събрание на Шотландската църква, преподобния д-р Иън Грийншийлдс.

„Тя има феноменално добра памет за човек на нейната възраст“, каза той пред Ройтерс.

Провъзгласяват крал Чарлз III за новия монарх на Обединеното кралство

„Мисля, че баба е най-щастлива там“, каза внучката на кралицата, принцеса Юджини, говорейки за Балморал по време на документалния филм "Нашата кралица на деветдесет".

Принцеса Юджини беше сред старшите членове на британското кралско семейство, които поздравиха доброжелатели извън Балморал в събота. Дъщерята на принц Андрю беше видяна да бърше сълзи, докато чете съобщения, прикачени към букети с цветя.

Крал Чарлз III с първо обръщение към нацията след кончината на кралица Елизабет II

Сега Балморал е обграден с букети цветя и други символи на съболезнования, докато нацията върви напред без своя най-дълго управлявал монарх.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм