Варненският апелативен съд определи задържане под стража на обвинен в участие в организирана престъпна група. Така бе отменено определение на Варненския окръжен съд, с което мярката за отклонение на Росен П. бе изменена в парична гаранция в размер на 20 хиляди лв.

43-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че между октомври 2021 г. и октомври 2022 г. във Варна и Силистра е участвал с още двама мъже и една жена в организирана престъпна група, създадена с користна цел, за да върши съгласувани престъпления: съставяне на неистински официални документи, измами и пране на пари. Престъпната схема включвала издаване на кредити на името на хора, без тяхно знание и съгласие. Сумите постъпвали в кредитни карти, от които били теглени.

Съдът прецени, че изводът за авторството на деянието и към настоящия момент не е разколебан. Реалната опасност от укриване и извършване на престъпление също е убедително обоснована. Разследва се високоорганизирана добре планирана дейност с широк кръг пострадали лица.

Росен П. има множество предходни осъждания, за част от които не е реабилитиран. Последната му ефективна присъда е за сходно престъпление – подправяне на платежни средства. Фактът че по настоящото производство не е бил открит на постоянния и настоящия му адрес подкрепят наличието на риск от укриване.

Съдебният акт не подлежи на обжалване.