“Излагаме децата си на риск заради това, че атмосферата в България е хомофобска. А организацията, която е подала сигнал срещу нас, есъщата, която създава хомофобната обстановка в държавата”. Това заяви в bTV Галина Георгиева, родител и една от дамите, разпитани заради реклами за “София Прайд”. 

Припомняме, че текат разпити на еднополови двойки, както и част от организаторите на "София Прайд". Причината за това е сигнал до държавното обвинение, че реклами със снимки с еднополови двойки и децата им насаждали "сексизъм и еднополовото семейство като висша ценност".

Сред разпитаните са Галина Георгиева и нейната партньорка Елена Генова.

Елена и Галина в студото на bTV

Генова подчерта, че подателят на сигнала е организация, която е тясно свързана с БСП: “Създадена е преди изборите през април. Тогава е била много активна по същата тема”. 

„Основното притеснение на разпитващите беше, че подлагаме нашите деца на риск“, поясни Елена Генова и посочи, че с Галина възпитават децата да са социално отговорни към проблемите на държавата и обществото.

„Децата са спокойни. По собствено желание се снимаха в кампанията. Винаги се интересуваме от тяхното мнение, вече са достатъчно големи. Хората, които се притесняват за нашите деца, създават предпоставки те да се притесняват“, заяви още Галина Георгиева.

Предстои децата да бъдат извикани от социалните служби. Не се знае кога точно ще се случи това.

"Нашето семейство кани вашето на София Прайд" - под това мото се проведе последният "София Прайд" през юни. Организаторите на "София Прайд" са възмутени, че "вместо да разследва кой заля с черна боя, надраска с обиди и заплахи и скъса част от рекламите, Софийската районна прокуратура е започнала проверка дали кампанията заплашва установения правов ред в държавата, дали насажда сексизъм и дали представя еднополовото семейство като висша ценност?!?".

Става ясно, че сигналът, довел до прокурорска проверка, идва от Инициативния комитет на БСП, който иска референдум за така наречената от тях "джендър идеология" (*бел.ред. понятие, което показва най-малкото липса на познания по английски език).

"По този повод представители на фондация GLAS и БХК бяха извикани в СДВР, за да дадат обяснения и „да посочат точния брой гей двойки, участвали в кампанията и точния брой семейства от мъж и жена, сключили законен брак съгласно Конституцията на РБ, както и семействата, които не са гей двойки“. Това не е първоаприлска шега, а текст от прокурорската проверка, която е започнала по сигнал на Инициативния комитет за свикване на референдум срещу „джендър идеологията“, организиран от БСП", добавят от "София Прайд".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм