Всеки автомобил има четири основни филтъра: филтър на купето, маслен филтър, горивен филтър и въздушен филтър. Възможността на това множество филтри е да овладее потоците и да улови замърсяването: остатъците и чуждите вещества във въздуха, замърсяванията в горивото или почвата в моторното масло.

Горивен филтър

Горивният филтър е филтър в горивния тръбопровод, който филтрира праха и други вредни отпадъци. Горивният тръбопровод филтрира замърсяванията и частиците ръжда от горивото, като ги предпазва от попадане в двигателя и причиняване на повреди. Горивният филтър е разположен в горивния тръбопровод, за да отстранява от горивото замърсители като почва, остатъци, боклук и частици ръжда. Горивният филтър предпазва основните части на двигателя, като филтрира непознати частици, които биха могли да увредят горивния инжектор.В съвременните автомобили, филтрите са основна част, тъй като настоящите модели имат по-строга горивна уредба в сравнение с двигателите отпреди 10 години.Нефилтрираното гориво може да съдържа тежки замърсявания, например стружки от боя, почва, ръжда и т.н.

Снимката е взета от avtochastionline24.bg

Работа на горивния филтър:

Газта преминава през сифона за гориво. Сифонът изпраща горивото от резервоара за гориво към двигателя. Сифонът подава горивото през горивопроводите, които го пренасят от резервоара до двигателя, за да бъде изгорено двигател. От съществено значение е горивото, което влиза в двигателя, да бъде замърсено и освободено още от най-ранните частици. За да се предотврати навлизането на боклуци в двигателя, горивният канал ще помогне за отстраняване на почвата или боклуците. Подмяната на тръбата изисква подобряване на цялата конфигурация.Когато тя преминава през канала за гориво, горивото пристига в двигателя и се вкарва в стартовата камера, за да се осъществи запалване с помощта на горивни инжектори.

Части на горивния филтър

Следват основните части на горивния филтър:

  • Настаняване
  • Базова плоча
  • Тръба за фокусиране
  • Краен капак
  • Пружина под налягане
  • Филтърна среда
  • Канален клапан
  • Сензор за вода
  • Уплътнение
  • Разпределител

Рамката за горивото включва филтри и решетки за предотвратяване на замърсяването на сифона за гориво и карбуратора. Очевидно е, че замърсяването води до лошо функциониране на двигателя и пречи на нормалната работа на горивния сифон и карбуратора.Горивото се филтрира, когато постъпва в резервоара за гориво. Понякога то се филтрира отново в сифона за гориво. Този филтър се намира и в някои карбуратори. Във всеки случай с горивния сифон и карбуратора е свързан и друг филтър.