Схема за заличаване и подмяна на идентификационните номера на крадени коли са разкрили от полицията и прокуратурата в Пловдив. По делото има шест обвиняеми лица, всички са неосъждани. Един от тях е с 10 000 лева парична гаранция, а четирима са в ареста. За „услугата“, излизаща извън границите на страната, участниците в престъпната схема са получавали по 6 000 лева на автомобил.

Престъпната схема, позната от времето на 90-те години в България и за мнозина вече отдавна забравена, е разкрита миналата година след изземване на откраднато ново  „Ауди А6“ от пловдивско село със сменени номера.  

Организацията на работа, която е създадена, е била изключително конспиративна, коментираха на нарочен брифинг по случая от държавното обвинение, в който участваха районният прокурор на Пловдив Петър Петров, заместникът му Атанас Илиев, директорът на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов и шефът на "Криминална полиция" комисар Георги Ташев.

След получаване на поръчка само чрез съпругата на единия от обвиняемите, следва пренабиване на номерата от гравьор в осигурено от друг участник в схемата помещение, а после изготвяне на „новите“ документи на колата.

Срещу обвиняемите са повдигнати обвинения за укривателство в големи размери, за заличаване на идентификационни номера на МПС и създаването на „фалшиви самоличности“ на автомобили,  включително и в други държави.

Предвиденото в НК наказание за участниците в престъпната схема е над 5 години затвор. Задържани са на 25 август.