Мащабно производство на незаконни цигари е разкрито край Пазарджик след 6-месечно разследване. Става дума за напълно оборудвана със съвременни мощности фабрика в близкото село Гелеменово и два склада към нея - в село Калугерово и София. В дейността са участвали десетки хора, които се издирват. За момента е арестуван единствено отговорникът за склада в Калугерово.

Това бе оповестено по-рано днес на брифинг в Областната дирекция на МВР в Пазарджик, в който участваха Радослав Бакърджиев, районен прокурор на Пазарджик, главен комисар Явор Серафимов, директор на ГДБОП, старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП, Георги Георгиев, директор на дирекция "Митническо разузнаване и разследване" в Агенция „Митници" и наблюдаващ прокурор.

Редом с производството е имало и стегната организация за пласмент, като продукцията е продавана не само на българския пазар, но и в редица страни по света - Англия, Белгия, Гърция. Предназначените за южната ни съседка дори имали задължителните предупреждения за вредите от пушенето на гръцки език. 

Нанесените щети на държавната хазна са за около 8 милиона лева, а на бюджета на Евросъюза - около 12 милиона лева, сочат изчисления на разследващите. Смята се, че фабриката е произвеждала по 120-160 мастербокса на всеки 8 часа. Правени са цигари от известни марки, най-вече - Marlboro. Реалните обеми на производството предстои да бъдат изяснени с помощта на експерти от компанията с права върху Marlboro - „Филип Морис“.

През октомври първоначално е разкрит складът в София, откъдето са иззети 1318 мастербокса цигари Marlboro. В хода на оперативно-издирвателните действия разследващите достигат и до склада в Калугерово, в който на 4 декември са направени претърсване и изземване на още 2218 мастербокса. После е разкрита и базата, където те са произвеждани. 

Фабриката е била от затворен тип и под повече от строга охрана и видеонаблюдение. Работниците в нея са държани затворени, докато траел поредният производствен цикъл, за около 1-2 месеца, като през това време не са имали право да ползват каквито и да било средства за комуникация. В базата са заварени 10 легла. Открити са напълно оборудвана поточна линия за производство и пакетиране на цигари. Иззети са над 160 палета с материали за дейността - цигарена хартия, фолио, лепила, филтри и други. Смята се, че работниците са били с високи професионални умения за такъв вид дейност, вероятно не са български граждани. Повече подробности обаче засега не бяха изнесени, за да не се попречи на разследването. Всички участници в престъпния бизнес, включително работниците, се издирват. Не стана ясно защо след половингодишно разследване има само един задържан и оскъдна информация за останалите.