Нискотарифната авиокомпания "Ryanair" планира да повиши цените на самолетните билети поради поскъпването на горивата, съобщи пред ДПА Андреас Грубер, ръководител на германското подразделение на авиопревозвача, предаде БГНЕС.

Шефът на Ryanair: Ерата на полетите за 10 евро приключи

"Средната цена на билетите за полетите с "Ryanair" вероятно ще бъде повишена с между 40 и 50 евро в рамките на 5 години", заяви Грубер.

"Авиокомпанията се опитва да намали ефекта от поскъпването на петрола, като сключва фючърсни договори на фиксирани цени и купува евтин керосин, за да попълни своите запаси от самолетно гориво, но не може напълно да омекоти удара на повишаващите се цени на горивата", отбеляза Андреас Грубер.

Унгария глоби „Ryanair” със 780 000 долара за защита на потребителите

Той е и главен изпълнителен директор на нискотарифната компания "Laudamotion", която е дъщерно дружество на "Ryanair".

На фона на тежките времена за икономиката нискотарифният превозвач определя ценовата си политика като предимство спрямо тази на своите конкуренти, които предлагат по-скъпи самолетни билети.  

"В условията на рецесия повече хора ще обръщат внимание на цената на билетите", смята Грубер.

Пилотите на Lufthansa готови на стачка за по-високи заплати

"Ryanair" не е единствената авиокомпания, която вдига цените. Германският гигант "Lufthansa" например обяви по-високи цени на самолетните билети до края на годината, отбелязва ДПА. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм