Пилотите на Lufthansa, най-голямата авиокомпания в Европа, подкрепиха с голямо мнозинство стачка за по-високи заплати, съобщи техният синдикат в неделя. „Това е сигнал, който не може да бъде пренебрегнат“, се казва в изявление на синдиката Cockpit.

Стачка на машинисти доведе до нарушения на железопътния транспорт във Великобритания

Рискът самолетите на Lufthansa да бъдат спрени се е увеличил, но резултатът от консултацията „не означава автоматично, че ще бъдат предприети стачни действия“, се добавя в изявлението. Синдикатът заяви, че незабавно ще поднови преговорите с ръководството, които в момента е в патова ситуация, "с още по-голяма подкрепа" от своите членове. Lufthansa има около 5500 пилоти за пътническите и товарните операции. Cockpit е единственият съюз, който ги представлява.

Германските летища отчитат увеличение на пътниците, но спад на карго товарите

Гласуването даде мнозинство от 97,6% в полза на стачка на пилотите за пътнически услуги и 99,3% за товарните пилоти. Избирателната активност беше около 95% от членовете.

Пилотите настояват за 5,5-процентно увеличение на заплатите през тази година, последвано от автоматично индексиране спрямо инфлацията. Синдикатът настоява и за гаранция за размера на флота на Lufthansa, за да се осигурят работните места на пилотите.

Стачка на „Луфтханза“ парализира летища

Призракът за стачки идва, когато Lufthansa е в спор с наземния персонал, който участва в 24-часова стачка на 27 юли, причинявайки големи смущения в трафика в Германия. Техният синдикат Verdi настоява за увеличение на заплатите с 9,5 процента. И в двата случая досега ръководството отказва да приеме исканията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм