Районна прокуратура – Видин приключи досъдебно производство и внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Р.Р. (на 20 години), привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления по чл. 142а, ал. 5, вр. ал. 4, вр. ал. 1; по чл. 296, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 и по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 1 и ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК – противозаконно лишаване от свобода, предхождано от системно упражняване на физическо насилие по начин мъчителен и опасен за здравето на пострадалата; неизпълнение на заповед за незабавна защита от домашно насилие; причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие.

През м. февруари 2021 г. обвиняемият Р.Р. заживял на семейни начала със С.С. в дома си в гр. Видин. Вследствие на употреба на наркотично вещество амфетамин ставал агресивен, системно упражнявал физическо насилие спрямо С.С. Поводи за това били отказите й да употребява дрога и поради ревност.

Това продължило и когато двамата се преместили да живеят при близките на пострадалата. Въпреки че побоите зачестявали и ставали по-жестоки, тя не подавала сигнали в полицията и не търсила медицинска помощ.

Няколко пъти двамата се разделяли, след което отново заживявали заедно. За кратко той се въздържал от упражняване на физическо насилие спрямо С.С., но после отново продължавал да я малтретира. За един от случаите на насилие бил подаден сигнал в полицията. Пострадалата посещавала Център за спешна медицинска помощ в гр. Видин, където й било издадено медицинско свидетелство.

Впоследствие, след подадена от С.С. в съда молба по Закона за защита от домашното насилие, била издадена заповед за незабавна защита, с която на Р.Р. били наложени ограничителни мерки. Няколкократно тя била нарушавани от обвиняемия.

На 30.07.2023 г. Р.Р. нанесъл пореден побой на пострадалата, остригал й косата, държал я против волята й в дома си повече от две денонощия, като през това време не й давал вода и храна. С.С. успяла да избяга при съседи. За случилото бил подаден сигнал в полицията.

В дома на обвиняемия са били извършени процесуално-следствените действия - оглед на местопроизшествие, претърсване и изземване.

В хода на досъдебното производство са разпитани свидетели, назначени са и са извършени експертизи – съдебномедицинска, съдебна психолого – психиатрична.

Предстои делото да продължи в съда.