Районен съд – Монтана наказа  мъж и жена, живеещи на семейни начала, заради оставените от тях без надзор и грижи и поставени в опасност две малки деца. Майката е осъдена на „Пробация“, а на бащата е наложена глоба от 1000 лева.

Според документите по делото на  31 май 2022 г. подсъдимите Д. И. Д. и Е. Й. В. се скарали  и майката напуснала апартамента, в който живеели.

Жилището било без електричество заради неплатени сметки. На сутринта бащата отишъл на работа и оставил децата  Д. Д. И. – 7 годишен, и  М. И. Д. – на 1, 5 години, сами.  Децата се уплашили, излезли от апартамента и тръгнали по улиците на Монтана да търсят майка си.

Те били открити мръсни и гладни от  служител на Общинското предприятие „Чистота“ и за случая били уведомени социалните служби и отдел „Закрила на детето“.

Двете деца са били настанени в приемно семейство, а срещу майката и бащата било образувано досъдебно производство за  оставените без надзор и грижи малолетни деца, с което е била създадена опасност за тяхното физическо и душевно развитие. 

 Според Наказателния кодекс деянието е престъпление против  брака, семейството и младежта и се наказва с „Лишаване от свобода“ до 3 години, както и с обществено порицание.

След като се запозна с документите по делото и изслуша обвинението, свидетелите, подсъдимите и защитата им, съдът призна  Е. Й. В.  - с основно образование, живее във фактическо съжителство, осъждана, за виновна и й наложи наказание „Пробация“ с пробационни мерки: Задължителна регистрация по настоящ адрес за 6 месеца с периодичност 2 пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.

На майката бе наложено и наказание „Обществено порицание“, което ще бъде изпълнено чрез прочитане на присъдата по радиовъзел при Община Монтана. Съдът призна и Д. И. Д. - със средно образование, живее във фактическо съжителство, работи, неосъждан (реабилитиран), за виновен, но го освободи от наказателна отговорност и му наложи наказание „Глоба“ в размер на 1000 лева.

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15 дневен срок пред Окръжен съд - Монтана.