Районен съд – Лом одобри споразумение  между Районна прокуратура – Монтана, Териториално отделение – Лом,и защитата на подсъдимия В. И. Д. за наказание 6 месеца „Лишаване от свобода“ ефективно и заплащане на 25 000 лева в полза на държавата – равностойността на автомобила, който управлявал с концентрация на алкохол над 1,2 промила.

Според документите по делото на 18 октомври 2023 г. около 17.10 часа служители на МВР спрели за проверка в  Лом на улица „Софийска“ автомобил „Тойота Хайлукс“, шофиран от В. И Д.  

При проверката пазителите на реда  установили с дрегер, че водачът управлява колата с концентрация на алкохол 2,52 промила. По случая е било образувано бързо производство, в хода на което е констатирано, че В. И. Д. вече е осъждан за управление на МПС с концентрация на алкохол над 1,2 промила с присъда на Районен съд – Лом, влязла в законна сила на през м. август 2019 г.

Пред съда подсъдимият В. И. Д. – 44 годишен, със средно образование, с настоящ адрес в село Разград, област Монтана,  работи като началник работилница, осъждан, се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумение за наказание 6 месеца  „Лишаване от свобода“, които да изтърпи при първоначален „строг“ режим.

В. И. Д. ще заплати в полза на Държавата сумата 25 000лева, представляваща равностойността на автомобила „Тойота Хайлукс“, собственост на фирма „Нира Агро“ ЕООД, който е послужил за извършване на престъплението.  Съдът лиши  подсъдимия В. И. Д. и от правото да управлява МПС за срок от 18 месеца.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.