Районен съд – Лом наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“  на 55 годишен  мъж от село Якимово, област Монтана, обвиняем за нарушение на заповед за защита от домашно насилие и нанасяне на лека телесна повреда в условията на домашно насилие.

Според документите по делото на 10 ноември 2023 г. около 12,30 ч. на улица в село Якимово  И. Д. С.  отправил обидни думи и ругатни към 57-годишната си съпруга, с която са разделени, след което й нанесъл удари с камък и юмруци.

С действията си нападателят нарушил заповед за защита от домашно насилие на РС – Лом, която му забранява да доближава съпругата си, жилището й и местата й за социални контакти на по-малко от 50 метра за срок от 18 месеца. Нарушителят е бил задържан от служители на МВР и по случая е образувано досъдебно производство по чл. 296 ал. 1 от НК, който предвижда наказание „Лишаване от свобода“ до 3 години или глоба от 5000 лева за който попречи или осуети изпълнението на съдебно решение или не изпълни заповед за защита от домашното насилие.

След като се запозна с документите по делото съдът взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“  на обвиняемия И. Д. С. – 55 годишен, с висше образование, живущ в с. Якимово, работи като шофьор на товарен камион, понастоящем в следствения арест във Враца, женен и осъждан. Престъплението, за което И. Д. С. е  обвиняем, е извършено в изпитателния срок на условна присъда от 2021 г. на Районен съд – Лом.           

Определението на съда подлежи на незабавно изпълнение и може да се обжалва пред Окръжен съд – Монтана в тридневен срок.