България е на последно място по подпомагане на бизнеса в условията на епидемията от COVID-19.

5 млрд.лв са необходими, за да се спаси българската икономика и тези пари ги има, проблемът е в дистрибуцията им, коментира пред БНТ председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. Той смята, че бюджет 2021 е бюджет на синдикатите, а не на бизнеса.

В парламента ни се гласуват само пролетарски закони. Показателно за това е, че само около 9% от предприятията са се доверили на мярката 60/40, коментира още Радосвет Радев. По думите му мнението на бизнеса не се зачита в Народното събрание. Определени компании са загубили 70% от пазарите си вече и това има своята естествена икономическа логика.

В момента в България са факт и икономическа, и политическа, и здравна криза. 

Според Радев може да се направи национален фонд, който да финансира директно бизнеса, като по този начин ще се прескача административната бумащина. Може да се ползват работещи формули от другите европейски страни, в които се подкрепят ликвидно компаниите.

От друга страна, фирми, които са били пред фалит, преди началото на епидемията, не би трябвало да очакват сега помощ от държавата.

БСК: Затварянето на икономиката трябва да е придружено с адекватни икономически мерки

Голямото управленско предизвикателство е да можеш да спасиш двете системи - здравната и икономическата, заяви още пред БНТ председателят на УС на БСК Радосвет Радев.

За разлика от другите европейски държави, които наложиха сходни ограничения през последните седмици, обръщаме внимание, че заедно с ограничителните мерки бяха представени и мащабни икономически мерки, за периода на т. нар. локдаун. В Австрия компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80% от оборота им за същия период на предходната година. Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средни предприятия, чийто оборот е спаднал с 30% като последица от Ковид-19, могат да получат компенсация до 90% от оборота си, а големите – до 70%. Компании, които са били принудени да затворят заради Ковид-19 – в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др., които са де факто затворени, могат да кандидатстват за компенсации в размер на 100% от загубения си оборот. В Унгария държавата ще възстанови 80% от стойността на резервациите в туристическия сектор, направени в рамките на 1 месец преди 8 ноември т.г., се казва още в позицията на БСК.