Алпинистът Боян Петров отново се включи пряко от Хималаите в днешното "Дарик кафе". Той е там за изкачването на най-опасния осемхилядник - Анапурна.

Първата атака на върха се е провалила заради лошото време, предстои втора.

"Групата ни от осем човека изяде по един шамар. Времето по прогноза беше, че този ден ще е перфектният ден. Да, ама не. Оказа се, че това е денят, в който бурята затихваше и едва на другия ден вече беше тихо времето. Така че на 16 април направихме първия опит да стигнем до върха. Всички останали тръгнаха към 10:30. Понеже знам, че съм много бърз и леко облечен тръгнах 3 часа след тях - някъде около 13:30. Крачка по крачка трудно набирах височина. Ужасен студ - вятърът, колкото повече отиваше към утрото, толкова по-силен ставаше. Накрая от точката, която стигнахме - 7800 м. ти буквално вече виждаш върха, пипаш го. Но вятърът така ни отвяваше, че някак си всички от групата взехме решение да се слиза надолу. Аз стиснах зъби, защото рядко отстъпвам да не стигна до края. Този път обаче реших, че и аз ще отстъпя. Беше ужасен студ, беше ужасен вятър. Беше ме преохладил прекалено. Така че изядохме едно попутване по рамото, че Анапурна си е сериозен противник. Още същия ден успяхме да стигнем до базовия лагер."

"Днес сутринта получихме последната прогноза от летището в Катманду, че вероятният следващ прозорец ще бъде между 27 и 29 април. Това означава, че ще изчакаме още една седмица тук и тогава ще тръгнем нагоре. Разбира се, тази прогноза е меняща се във времето. След три дни могат да ни кажат за още два дни напред, или два дни назад. И затова е много триково положение, в което и ние трябва да преценим кога точно да нацелим върха." 

Чуйте какво още разказа Боян в ефира на Дарик:

Предишните части от радиодневниците може да чуете тук - част I, част II