реживяла две национални катастрофи, България прави всичко възможно, за да избегне въвличането й в поредната война на Стария континент. Въпреки натиска на нацистка Германия върху българските институции, нашият народ отхвърля антисемитизма и сам, разпокъсван и преследван, търси пътя към диалога, към мирната ревизия на несправедливия Ньойски диктат".

Това каза президентът Румен Радев при откриването на изложба в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, която представя документални свидетелства за живота на евреите по българските земи, в т.ч. и по време на Втората световна война, цитиран от БТА. 

Отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи

Сред гостите на церемонията са служебният министър-председател Гълъб Донев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният вицепремиер Атанас Пеканов, служебният министър на външните работи Николай Милков, служебният министър на културата Найден Тодоров, служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, служебният министър на туризма Илин Димитров, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, бившият министър-председател Симеон Сакскобурготски, генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон, известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар, общественици, духовни лица и граждани. 

Йонми Парк: Затворите в Северна Корея са еквивалент на Холокоста

„За мен е чест да открия тази изложба в присъствието на нашите израелски приятели и на уважавания, скъп почетен гост проф. Бар-Зоар – общественик, историк, верен приятел на България. Неговата забележителна книга „Спасение“ разкрива по един неповторим начин пред света събитията от пролетта на 1943 г., довели до спасяването на българските евреи“, каза Радев. „Проф. Бар-Зоар разкрива и толерантността, приятелските чувства и хуманизма на българския народ в един от най-мрачните периоди в човешката история, когато Европа е смазана от Хитлеристкия ботуш“, добави държавният глава. 

По думите му, изолирана и заплашена от окупация, България е била принудена да се включи към Тристранния пакт. 

Йотова: Трябва да помним уроците на историята

Загубеният неутралитет доведе до приемането на антиеврейско законодателство, но това не промени отношението на нашия народ към приятелите, съседите, съучениците и колегите евреи, каза Радев. 

Държавният глава заяви, че българите не са изневерили на толерантността и съпричастността към страдащите.

„Българските институции продължиха да издават транзитни визи на хилядите бягащи от окупирана Европа евреи. Наши дипломати подчертават, че натрапеното отвън антиеврейското законодателство в България ще бъде прилагано така, че да озапти всеки опит за насилствен антисемитизъм“, каза президентът. 

Еми Барух пред Дарик: Спасението на българските евреи е едно от най-експлоатираните клишета

„В дни на върховно изпитание българската държава и народ издържаха тест с огромна историческа стойност, като не позволиха нито един български евреин да загине в лагерите на смъртта или да бъде убит в България“, каза Радев.

Той добави, че спасяването на българските евреи продължава и днес да е пример за силата на обществената и политическа енергия, посветена на една справедлива кауза. 

Научили ли сме достатъчно за преследването на евреите и холокоста

„В историята ни завинаги ще остане държавническият урок на 43-мата депутати от правителственото мнозинство в Народното събрание, подписали писмото на подпредседателя Димитър Пешев, на достойните духовни водачи на Българската православна църква, която по това време е част от държавата, на активната обществена позиция на редица научни и професионални сдружения, на моралната роля на интелектуалния елит, останал верен на традициите на своя народ и държава. Няма да забравим и приноса на българските евреи в антифашистката съпротива“, подчерта държавният глава. 

Румен Радев добави, че 80 години след събитията, безпрецедентният акт на спасяването на българските евреи остава „нашата здрава морална основа в борбата с омразата, ксенофобията и съвременните прояви на антисемитизъм“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм