Миграцията и Шенген са били основните теми в разговора на държавния Румен Радев с президента на Унгария Каталин Новак.

„Присъединяването към Шенген е важен приоритет за нашата страна - покрили сме всички критерии и то отдавна", каза Радев след срещата и добави, че според него това може да стане до края на годината.

Президентът обяви имената на служебните министри, отстранява само Минеков

„Европа направи лош избор и взе лошо решение, когато не даде своя положителен отговор за присъединяването на България и Румъния към Шенген“, заяви на свой ред Каталин Новак.

Тя се надява колкото се може по-бързо двете страни да влязат в Шенгенското пространство, а Унгария ще помага за присъединяването, увери Новак.

За 5 месеца сме изнесли оръжия за над 1 млрд. евро

Двамата са разговаряли и за конфликта между Русия и Украйна.

"Решението няма да дойде с повече оръжия, а с повече воля за диалог и дипломатически усилия за деескалация и прекратяване на бойните действия", заяви още Румен Радев.

Орбан се обяви против изпращането на танкове от Германия за Украйна

Той подчерта, че и темата за Западните Балкани остава приоритетна, както и ролята на ЕС за справянето на държавите от Западните Балкани с негативните ефекти от кризите и войната в Украйна. По думите на Радев това трябва да става при условия, че тези страни следват поети ангажименти към европейските ценности и принципите на добросъседство и сътрудничество.

По-рано днес държавният глава посрещна Каталин Новак, която е на посещение у нас с официална церемония на пл. „Св. Ал. Невски“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм