С указа се слага край на един провален политически експеримент - така наречената сглобка. Това коментира президентът Румен Радев преди полагането на клетвата на служебния кабинет "Главчев".

"Преди 10 месеца призовах премиера Денков да не го реализира заради антидемократичните заявки в записа на ПП, въпреки това правителството беше създадено и се провали заради властолюбие и корист", коментира държавният глава.

Взаимните обвинения между доскорошните партньори не ги освобождават от отговорност, подчерта той.

"Този кабинет за първи път се създава по новите положения от Конституцията и неистовият стремеж на партиите от сглобката да отнемат правомощията на президента по отношение на служебното правителство. За разлика от всички други служебни правителства до момента, в това аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия".

„Подписах указа за назначаване на служебното правителство и с него се слага край на един провален политически експеримент, така наречената сглобка. Тук са много призиви аз да не издавам указ
или да махам определени имена от указа, но всъщност това са призиви да наруша новите промени в Конституцията. И е странно, че тези призиви идват от тези политически партии, които иницираха и гласуваха тези промени. Това се отнася до министър Калин Стоянов. Ако аз трябваше да назначавам това служебно правителство, да го определям, аз нямаше да го оставя за министър“,
подчерта Радев. 

Чуйте още от думите на президента в прикачения звуков файл.