За да стане военната професия отново привлекателна е нужен цялостен пакет от мерки. Това каза президентът Румен Радев след церемонията в столицата по случай 6 май. Важно, но закъсняло и недостатъчно, според държавния глава, е решението за увеличение на заплатите в армията, което 49-ият парламент гласува в един от последните си работни дни.

”Динамиката на промените в средата за сигурност налага да повишаваме разходите за отбрана и 2 % вече не са достатъчни. Повечето държави от НАТО вече се ориентират на разходки над 2 %. В днешното време на кризи, войни и несигурност не може да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за личния състав все още се "движат твърде мудно“, каза президентът.

Относно решението на служебния премиер Димитър Главчев да оттегли взетото малко преди това от правителството му решение за строеж на частна детска болница, Радев заяви, че въпросите защо е била тази промяна в позицията на премиера и кабинета трябва да са насочени именно към Главчев.

„Специално детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет. Тук държавата трябва да си стои на мястото и е закъсняла вече толкова много години да изгради една национална детската болница с възможност да има всички необходими отделения“, изтъкна той.

Президентът Радев коментира и актуалните теми от българския обществен и политически живот.

„Законът за хазарта се разглежда от експертите в президентската институция. Вие ще разберете моето отношение, когато се произнеса със съответния указ – дали обнародвам или налагам вето. Едно е ясно - бързото законодателство не винаги води до желания резултат“, смята Радев

Президентът очаква служебното правителство и ЦИК да се справят както с организацията на предстоящите избори, така и с пресичането на купения вот, тъй като с такива прерогативи разполага кабинетът на Димитър Главчев.

Чуйте подробности в прикачените звукови файлове.