Крайно време е институциите в Република Северна Македония (РСМ) да противодействат ефективно на насилието и на словесните прояви на омраза срещу българите. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархей, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  

Ковачевски: В РСМ няма антибългарска омраза и истерия

Румен Радев подчерта, че зачестилите случаи на агресия срещу българите в югозападната ни съседка изискват категоричен институционален отговор.

Опитите за омаловажаването им и тяхното третиране единствено като криминални случаи не са в интерес на двустранните отношение и европейската перспектива на РСМ. Бездействието и липсата на наказания стимулират престъпленията от омраза, отбеляза президентът.  

Милков: Посланик Ангелов остава в София до истинската промяна в РСМ

Той призова Европейският съюз да гарантира спазването на правата и сигурността на българите в РСМ със същата енергия, с която настояваше за ускоряване на нейната европейска интеграция. 

БТА припомня, че българинът Християн Пендиков беше пребит на 19-и януари вечерта в Охрид. Той получи тежки травми и в момента се лекува във ВМА-София.

Борисов разговаря с майката на Пендиков, лично ще запознае Вебер със случая

По-рано тази седмица президентът на РСМ Стево Пендаровски предложи да бъде забранен достъпът до РСМ на „един евродепутат и няколко други лица от България”.

От своя страна държавният глава Румен Радев заяви преди дни, че ще бъдат активирани всички европейски механизми, „така че на тази антибългарска омраза и истерия да се сложи край".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм