Каква  ли щеше да е България, ако защитниците на Шипка се бяха поддали на вируса на манипулацията и страха? Този въпрос отправи президентът Румен Радев от историческия връх в обръщението си по случай Националния празник 3 март. Словото му обаче не чу председателят на парламента Цвета Караянчева, която по-късно обясни, че  е дошла на върха в лично качество, а не като председател на Народното събрание, заради препоръката на Оперативния щаб тържествата на Шипка днес да се отменят. Въпреки препоръките и мъглата обаче, днес на връх Шипка се изкачиха и много българи.

След като преди ден от Областната  управа на Стара Загора и от Общината в Казанлък  официално отмениха тържествената част,  днес историческият връх събра десетки хиляди българи, дошли да се поклонят пред паметта на загиналите за освобождението на Отечеството.

  Основната причина  за отмяната на официалната част на честванията на Шипка  бе препоръка на Националния  координационен щаб  за борба с коронавируса.

„Вирусът“ стана и основен мотив в политическите коментари и изказвания на официалните  лица,  дошли да почетат паметта на загиналите.

 Още пред храм –паметника „Рождество Христово“ в град Шипка българският държавен глава  Румен Радев коментира ситуацията,  подчертавайки, че най- вероятно „ има два вируса- софийски и шипченски“ и че „ шипченският е по- опасен от софийския“. По-късно в словото си пред паметника на върха той заяви:

 

Словото му обаче не изслуша председателят на парламента Цвета Караянчева, която пък се оказа в частно качество на церемонията по отбелязване на Националния ни празник, заради препоръката на координационния щаб:

 

Руският първи  дипломат у нас- Анатолий Макаров, който беше част от руска делегация на връх Шипка, пък  заяви, че вирусът  ще мине и ще замине, а дружбата между руския и българския народ е  завинаги.