В пресклуба на БТА в Плевен, евродепутатът Радан Кънев коментира пред журналисти теми като "Зелената сделка" и Шенгенската зона, а от там и икономическото развитие на България, Плевен и региона.

Гостуването му в града на Панорамата беше по покана на Браншовата бизнес камара и нейния председател Ралица Таслакова.

„Темата за пълноценната интеграция на България в Шенгенското пространство е определяща за перспективите пред голяма част от българските предприятия, включително и тези, с които имахме среща в Плевен. Те допълват един сравнително ясен образ на успешната българска промишленост. Малките и средни български предприятия са в общия случай промишлени, експортно ориентирани към пазарите на Европейския съюз.

Това означава, че за тях по-лесното и по-бързото придвижване на стоките им към европейските пазари е определящо от гледна точка на конкурентоспособност, и съответно преминаването на европейските граници без граничен контрол би било от огромна полза“.

Евродепутатът Радан Кънев допълни, че в разговор с предприемач в Плевен му е било казано, че комбинирано влизането в Шенген по суша и в Еврозоната, ще ни даде възможност да повишим с 10 – 15 % пазарното си позициониране.

Той подчерта, че пълноценната интеграция в Шенген и в Еврозоната е въпрос освен на дипломатически усилия, които никога не са спирали, и на вътрешна политическа стабилност.

„От тази гледна точка постоянното затъване на България в спиралата на политическата криза със сигурност представлява риск, най-малкото за скоростта на тази интеграция.

Аз бих отчел като риск и все по-натрапчивия факт, че в България все повече институции, които са призвани да се грижат за националната сигурност и за всеки български гражданин и семейство, всъщност се оказва, че са преди всичко предизборен инструмент“.

Радан Кънев каза, че за поредна година у нас се наблюдава как, когато дойдат избори, българските служби започват да се занимават с компроматна политическа кампания, което той определи като „много тежък скандал“.

При гостуването си на 11-ти и 12-ти април в Плевен, евродепутатът Радан Кънев се срещна с граждани, ученици и студенти на организирани дискусии, свързани с предстоящите избори за Европейски парламент, работата на българските евродепутати през изтичащия мандат, както и внесените от него законопроекти и предложения по време на мандата му.