Силният коз за съставяне на правителство сега държи ИТН. Това заяви избраният за втори мандат като евродепутат Радан Кънев в предаването на Дарик “Стълбището".

Оказа, че те държат ключа за мнозинството, а друг е въпросът колко автономни са, добави Кънев. Има основания да мислим, че ДПС държи ключа чрез тях, както и че президентът има влияние върху тях, коментира той.

„Оказва се, че ИТН държи ключа за мнозинство. А колко е автономно ИТН? Ето един въпрос - много хора отговарят с лекота, то е пряко подчинено на ДПС. Аз, както казах, не обичам лесни заклинания. Няма как да знам нещо, което е под повърхността. Има основания да мислим така, но не го възприемам за даденост. Ако е така, тогава ключа държи ДПС. Те могат да си играят с ИТН подкрепя, ИТН не подкрепя. ИТН обаче е имало системни моменти наблизо с президента. Президентът отдавна е откровен партийно-политически играч, макар и "one man show", човек, който е и президент, и опозиция, и партия, и всичко, бъдеща някаква партия. Той може да има влияние върху ИТН. И да им, примерно, даде мандат. Или да не им даде мандата, да ги използва за пореден цикъл от избори. Твърде много неща в българската политика се случват под повърхността, а аз много мразя да коментирам неща под повърхността. Защото там боравиш се на информация, която ченгетата филтрират по своя си начин при да стигне до теб. И се бъзикат с теб, като в онази песен за девете милиона мишлета, които не са девет милиона отдавна, но механизмът е същия.“

Преяждането с власт е видимо в политическата фигура на Делян Пеевски, каза още Кънев. По думите му обаче той не е всесилна фигура, а проекция на непубличната власт в България.

Това, което не говорим е, че очевидно Делян Пеевски не е никаква всесилна фигура, нито икономически играч сам по себе си. Той е публичната проекция на изключително засилената власт на, да го наречем, службите, апаратите, връзките между служби и организирана престъпност, наследени още от комунистическия режим. Той е лицето на непубличната власт в България. Дори да няма никаква връзка между службите и организираната престъпност, в България подозираме с голяма степен на достоверност, че има, но дори да няма никаква такава връзка, свръх присъствието на структурите за сигурност в публичния политически процес е много голям проблем за демокрацията. Това е което докара Ердоган в Турция, което го направи възможно. Други такива примери могат да бъдат дадени. Когато службите, дори с най-добри намерения, аз в България не вярвам в добрите им намерения, играят много голяма политическа роля в демокрацията, те компрометират и в крайна сметка убиват демокрацията. Ето тук е големият проблем, че през ДПС и Делян Пеевски тази власт на непубличното върху публичното в България е отдавна преяла до пръсване. И това застрашава демокрацията.

В момента Бойко Борисов е в много голяма безпомощност, смята Радан Кънев. Успешното провеждане на ротацията беше тест и за ГЕРБ и се видя, че и те загубиха от провалянето ѝ, добави евродепутатът. Според него, сега основният въпрос е доколко може да се удържи един честен разговор за политика с гражданите, защото, по думите му, помията измести политиката.

ПП-ДБ няма шанс да успее, ако залага на лозунга – лошите управляват, ние сме добрите и затова гласувайте за нас – а само, ако обясни защо и с какво ние сме добрите, изтъкна Радан Кънев.

На изборите видяхме всички форми на контролиран вот. Парадоксът при прочита на резултатите е в това, че евроатлантическото мнозинство на практика се крепи на райони с най-голям процент контролиран вот, смята Радан Кънев. Той бе категоричен, че ниското участие в гласуването е пряко следствие от това, че ходим на шести поред избори.

Много ясна и градивна опозиция, трябва да е поведението на ПП-ДБ в новия парламент, смята Радан Кънев. Според него, големият въпрос пред ПП-ДБ е изпълняването на неговите заявки с реално организационно и политическо съдържание.