Българският евродепутат Радан Кънев стартира инициатива за спиране на всички процедури за екстрадиране на руски граждани от ЕС в Руската Федерация, съобщава Mediapool.

Повод за призива на Кънев е случаят с живеещия във Варна руснак Алексей Алчин. Той участва в демонстрациите срещу руската инвазия в Украйна и дори запали руския си паспорт в знак на протест срещу действията на Путин.

"Не на войната в Украйна" събра украинци, българи и руснак

Малко след това се оказа, че властите в Русия са завели дело срещу него за укриване на данъци в големи размери, въпреки че Алчин живее от 8 години във Варна. Руските власти поискаха екстрадицията на Алчин и в началото на август Варненският окръжен съд излезе с решение, че Алчин трябва да бъде предоставен на режима на Владимир Путин.

Решението на съда провокира множество критики от правозащитници и напомни за екстрадициите на турски граждани след пуча срещу режима на Ердоган през 2016 година. За някои от тези екстрадиции България вече е осъдена пред съда в Страсбург.

Сега първоинстанционният съд във Варна се произнесе в полза на екстрадицията на Алчин, без да отчете аргументите на защитата, че той може да бъде преследван по политически причини от Москва. Съдът приема напълно твърденията на руските власти и българската прокуратура. Решението се обжалва пред Варненския апелативен съд.

Радан Кънев смята, че всички гаранции, предоставени от Руската федерация по въпросите на правата на човека, не са нищо повече от празни декларации.

Апелативният съд ще гледа жалбата на Алексей Алчин срещу неговия арест

"Всеки руски гражданин, участващ в открити антивоенни и опозиционни дейности, не само е изложен на риск от изтезания, унижения и нечовешко отношение, но е дори заплашен от ефективна, ако не и официално произнесена, смъртна присъда", се казва в позицията на българския евродепутат.

Руската федерация се оттегли през тази година от Съвета на Европа и не приема юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека. Радан Кънев призовава Европейската комисия да издаде ясна препоръка към всички държави-членки да преустановят всички висящи и бъдещи процедури по екстрадиране на граждани на Руската федерация. Особено в случаи, когато тези граждани опонират на режима в Кремъл.

Варненският окръжен съд позволи екстрадицията на Алексей Алчин, който запали руския си паспорт

Инициативата на Радан Кънев може да бъде подкрепена от всеки европейски депутат до 1 септември 2022 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм