Ще трябва да се постигне споразумение, за да се прекратят боевете в Украйна, заяви руският президент Владимир Путин девет месеца след като Кремъл започна своята "специална военна операция" там.

"Доверието, разбира се, е почти нулево..., но в крайна сметка, в края на краищата, ще трябва да се постигне споразумение", заяви Путин на среща на върха на регионалните лидери в столицата на Киргизстан. "Неведнъж съм казвал, че сме готови за споразумения и сме отворени за тях", добави той.

Путин притисна Лукашенко: Включва ли се Беларус във войната?

Коментарите на Путин дойдоха в отговор на забележките на бившия германски канцлер Ангела Меркел относно споразуменията от Минск, договорени с Париж и Берлин за прекратяване на бойните действия между Русия и Украйна.

Меркел заяви пред вестник „Цайт“, че споразуменията от 2014 г. са били "опит да се даде време на Украйна" и че Киев го е използвал, "за да стане по-силен".

Путин заяви в Бишкек, че е "разочарован" от коментарите на Меркел, като добави, че "винаги е предполагал, че правителството на Германия действа честно".

Ердоган ще разговаря с лидерите на Русия и Украйна за прекратяване на конфликта

"След такива изявления възниква въпросът: как можем да се споразумеем? И има ли с кого? Какви са гаранциите?", заяви Путин. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм