Руските войски провеждат „интензивно бойно обучение“ в Беларус, тъй като натискът върху ключовия съюзник на Москва се увеличава да се присъедини към кипящата война в Украйна, пише Би Би Си.

Съобщението от руското външно министерство в четвъртък дойде само ден след като Беларус съобщи, че премества войски и военна техника, за да противодейства на предполагаема терористична заплаха. 

Папа Франциск се разплака, споменавайки Украйна на публична молитва (видео)

Докато страната досега е твърдяла, че няма да разположи свои войски във войната, президентът на Беларус Александър Лукашенко позволи на Русия да използва територията й за атаки срещу Украйна. 

Част от първоначалната февруарска инвазия беше извършена от беларуска територия, което предостави на руските войски плацдарм към украинската столица Киев. 

Песков: Има окупирани територии, които трябва да бъдат освободени

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу беше в Минск в събота, което допълнително предизвика опасения, че руският президент Владимир Путин оказва натиск върху президента Лукашенко да подпомогне провалящата се кампания в Украйна. 

Беларус е длъжна на Русия, след като войските на Путин бяха извикани да потушат поредица от масови политически демонстрации през 2020 г., които възникнаха, след като Лукашенко беше избран по спорен начин за шести мандат на власт. 

Путин: Русия може да се бие в Украйна дълго време

Беларуският парламент едновременно се готви да въведе смъртно наказание за държавни служители и войници, осъдени за държавна измяна.

Анализатори предупреждават, че това може да доведе до масови протести в Минск и е част от потенциална кампания за разполагане на беларуската армия в Украйна.

Артьом Шрайбман, беларуски политически анализатор, каза пред The ​​Times, че целите на президента Лукашенко все още са двусмислени. 

Зеленски е “Личност на годината“ на сп. “Тайм“

Това не ни казва нищо за това дали Лукашенко е взел решение да влезе във войната“, каза той. 

Долната камара на парламента на Беларус прие законопроекта в сряда и не е известно колко време може да отнеме, за да бъде приет и в двете камари. 

Понастоящем Беларус има смъртно наказание за онези, които извършат убийство или терористичен акт- единствената европейска държава, която го прави. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм