Апелативният съд във Варна пусна под домашен арест мъж, обвинен в блудство и изнасилване на малолетна в аксаковско село. Така бе изменена мярката за неотклонение спрямо Мирослав С., когото Варненския окръжен съд задържа под стража.

Представителят на държавното обвинение смята, че обвиняемият трябва да остане в ареста. Крехката възраст на пострадалата и някои свидетели ги поставя в положение на зависимост от него, което означава, че той може да им повлияе.

Защитата пък отстоява тезата, че Мирослав не е извършвал престъпленията, за които е привлечен. Няма и опасност да се укрие или извърши престъпление, защото работи, грижи се за двете си деца и има постоянен адрес.

Апелативният съд счита, че жалбата срещу задържането под стража на Мирослав С. е основателна. По никакъв начин не се обосновава предположението да е извършено изнасилване. Съдебно-медицинската експертиза е достатъчно категорична в това отношение. Може обаче основателно да се предполага, че е вършил блудствени действия с потърпевшата.

Обвиняемият е с постоянно местоживеене, осъждан е за управление на МПС без свидетелство за правоуправление, но не и за тежки умишлени престъпления. Затова и съдебният състав не съзира опасност той да извърши престъпление.

Мирослав С. живее с майка си и двете си деца. Съпругата му е починала, така че той е единственият родител и като такъв е отговорен за отглеждането и възпитанието им. Неговата майка пък не е в добро здраве, така че той полага грижи и за нея. Тази социална отговорност към семейството му водят до заключението, че адекватен е домашният арест, контролиран с електронно средство за проследяване. Пострадалото дете живее с майка си в друг град, така че обвиняемият не би имал контакт с него, мотивират се апелативните магистрати.