Протест в подкрепа на жертвите на домашно насилие ще се проведе в София, съобщи БТА. Той се организира в социалните мрежи под надслов „Не на насилието“, „Нито една повече!“. Освен в столицата, протести се очаква да се проведат също в Стара Загора и други градове.

Припомняме, че на извънредно заседание в понеделник депутатите приеха промени в Закона за защита от домашно насилие. С тях бяха увеличени наказанията за лека и средна телесна повреда и беше въведено понятието „интимна връзка“, с което в обхвата на закона вече попадат и насилници, които не са женени или не живеят с жертвите си на семейни начала и в едно и също жилище. 

Преди началото на извънредното заседание на парламента се проведе граждански протест под наслов „Нито една повече: промени в закона сега!“.

Спешните промени в двата закона се наложиха след като стана известен случая с 18-годишно момиче - жертва на домашно насилие в Стара Загора. Нападението над младата жена е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. Дебора излезе и с първо изявление в понеделник вечерта, в което казва, че “косата ми ще порасне, белезите ще избледнеят, а вашата подкрепа ще остане завинаги в сърцето ми”.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм