Протести по случай 25 ноември, Международният ден за елиминиране на насилието над жени, ще се състоят в София и Пловдив. Тази година събитията ще преминат под надслов “Нито една повече! Жени, Живот, Свобода” в солидарност с момичетата и жените в Иран, които се борят за правата, свободата и живота си вече повече от два месеца.

Феминистки мобилизации, организатори на протестите, алармират за ескалация на случаите на домашно и полово базирано насилие и настояват Законопроектът за изменение и допълнение на ЗЗДН да се приоритизира и гласува във възможно най-кратък срок. Исканията им адресират предприемането на спешни мерки срещу физическото, сексуалното, психическото, икономическото и структурното насилие, както и срещу бедността, неравенството и ниското заплащане в т.н. “женски професии”.

Варненският окръжен съд с кампания срещу насилието над жените

Според данни на МВР, жертвите на домашно насилие в страната през първите пет месеца на тази година са четири пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г. Най-малко двадесет жени са убити от мъже и почти във всички случаи заподозрени за убийството са техни партньори, съпрузи, роднини. Само през ноември жертвите в страната са четири.

Сдружение на Жените Мотористи „Lady Bikers MPowered“ организира различни инициативи, свързани с 25 ноември, Международен ден за премахване на насилието спрямо жените.

Полицаи и социални служители се обучаваха за работа с извършители и жертви на домашно насилие

Тази година, на 25 ноември жените мотористи стартират целогодишна Национална кампания, която цели да информира, да привлича общественото внимание и да говори за насилието и така да помогне на жертвите да нарушат мълчанието. Смятаме по категоричен начин да изразим своята позиция за не насилие и равенство, за постигане на психическо и физическо здраве сред жените, жертви на насилие. Да заявим твърдо отношение на загриженост към жертвите на насилие, защото не ни е безразлично какво се случва с жените, които са пострадали или могат да пострадат.

Кампанията „Не си сама“: Броят на жените, жертви на домашно насилие, се увеличава

В тази връзка е и нашето първо събитие, което ще се проведе на 25 ноември 2022 г., с което откриваме Кампания „Не си сама“ в София, а през м. декември и в Пловдив, заявяват от сдружение „Lady Bikers MPowered“.

Всяка трета жена е жертва на домашно насилие, едва 5% търсят помощ

Темите са свързани с това как да разпознаем жените, жертви на насилие, какви са първите неотложни стъпки за взаимопомощ и къде има полезна информация. Жените, загинали при домашно насилие, не са “черна статистика”. Те са неповторими хора, които сме изгубили завинаги. Ето защо с настоящата кампания ние, жените мотористи искаме да насочим общественото внимание към проблема на домашното насилие и цената, която всички плащаме заради него, да настояваме за нетърпимост към насилието над жени и да предложим помощ и решения на засегнатите, заявяват още от сдружението. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм