Гръцкият остров Евия беше сериозно засегнат от неблагоприятния метеорологичен фронт "Елиас", а министърът по въпросите на климатичните кризи и гражданската защита Василис Кикилиас посети региона, за да координира усилията за овладяване на последиците, съобщи гръцката агенция Амна. 

Кадър след наводнението във Волос на 11 септември. Getty Images

Движението в по-широкия район на град Волос в Централна Гърция беше забранено в сряда "поради развитието на опасни метеорологични явления", информира Катимерини. Гражданска защита изпрати сигнал на телефон 112, за да информира жителите за решението на полицията да забрани движението.

Основната пътна ос на остров Евия, която свързва южната и северната част на острова, беше блокирана от свлачище в Дервени на север, а паднали върху електропроводи дървета причиниха прекъсване на тока и проблеми с водоснабдяването в няколко района.

50 пожарникари с 28 противопожарни автомобила, заедно със служители от две звена за работа в горите (EMODE), както и едно звено от аварийно-спасителната група (EMAK), са подпомагали спасяването на хора, които са били в капан, или са помагали за изпомпването на наводнените води.

Съобщава се и за още свлачища в селата Истиеа и Пефки в Северна Евия, където хората са попаднали в капан от проливните дъждовни води. Министър Кикилиас пътува до Евия с кораб от град Глифа, в района на Фтиотида в Централна Гърция, където наблюдава операциите в двете села. В Пефки Кикилиас се срещна с регионални и местни държавни служители. След това той отпътува за Ровис, където инспектира ситуацията с бушуващите потоци в града и разговаря с жители, които заявиха, че четирите потока, пресичащи града, са причинили сериозни структурни щети, след като са прелели.

Метеорологичната станция в Istiea регистрира повече от 230 000 кубични метра вода на 0,1 хектара (1 стремма) от сряда сутринта. В село Мантуди водата по улиците е на дълбочина над един метър, а в района са свлечени опасни отломки от планините.

В село Псачна потоците също застрашават жителите.

Метеорологичният фронт "Елиас" е интензивен в целия регион Централна Гърция, като явленията в Евия са безмилостно интензивни, заяви областният управител Фанис Спанос пред Атинско-македонската информационна агенция (АНА-МПА).

Междувременно река Сперхиос на континенталната част на страната, от другата страна на Евия, започна да прелива в района на Франци, заливайки голяма земеделска площ, което принуди полицията да затвори движението по пътя от Ламия. Съобщава се, че жителите на село Кома са в готовност да се евакуират от домовете си, ако водите на реката се покачат още повече от снощи, когато до тях е изпратено спешно съобщение на телефон 112.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм