От прокуратурата във Враца излязоха с извънреден брифинг във връзка с трагичния инцидент с простреляното дете във врачанския квартал "Кулата", където в събота следобяд 11-годишно момче възпроизведе изстрел с пушката на дядо си и улучи дете на година и половина  в областта на лявото око.

Припомняме, че в събота малкото дете бе транспортирано в спешната болница "Пирогов" от болницата във Враца с хеликоптер. В болницата във Враца медиците бързо установили, че раната на детето е несъвместима с живота му и поискали помощ от София.

Военен хеликоптер кацна в двора на МБАЛ „Христо Ботев“ и натовари пострадалото момченце и медицински екип, който се грижи за неговото оцеляване. По-рано от МВР също потвърдиха за случая в днешния бюлетин.

На специален бирифинг  окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков заяви:

"Изразяваме нашето съжаление за случилото се с пострадалото дете и дано бъде спасено и да няма никакви последствия от това, което се е случило", заяви Сираков.

Прокурорът допълни, че по случая веднага след като е получен сигналът в Районното управление във Враца, е образувано досъдебно производство.

Разследващи органи от полицията са посетили мястото, направили са оглед, разпитали са децата, които са били в момента на инцидента.

Уведомлението, което е получено в Окръжна прокуратура - Враца и след доклад на дежурен прокурор, е по текст 115 във връзка с чл. 18.

Това е сравнително тежък текст, опит за умишлено убийство.

"За мен не е точна правната квалификация по настоящия момент с оглед събраните към момента доказателства, защото по-скоро се касае за причиняване на тежка телесна повреда по непредпазливост", заяви още той.

На въпрос кой е стрелял, окръжният прокурор отговори:

"Към настоящия момент от вчера до днес с извършените разпити, става въпрос за 11-годишен родственик на пострадалото дете, малолетен, наказателно неотговорен от наша гледна точка. Това, което е установено е, че дядото на пострадалото лице има закупена пневматична пушка, марка "Крал" 5.5 калибър. Тя стреля с т.нар. чашки, подлежи на регистрационен режим, който дядото е спазил веднага след закупуването през месец март 2021 година. Във вчерашния ден същият е изнесъл оръжието, за да стреля по свраки.  В някакъв момент, той изпразнил оръжието, изпратил 11-годишният да отиде да закупи сладолед от магазина.  Докато момчето е отсъствало, мъжът заредил отново пушката и я е оставил на маса, защото в дома им дошли хора, които искали да закупят домашни животни. Дядото, бабата и майката на пострадалото дете се занимавали с тях. Малкият  хванал пушката и започнал да я изтегля от масата.  По-голямото момче в стремежа си да хване оръжието, за да не падне и да удари детето, натиска спусъка, възпроизвежда изстрел, който улучил детето с една от тези чашки в областта на лицето над веждата. 11-годишният не е знаел, че пушката е заредена от бащата отново."

Главният разследващ полицай от РУП-Враца Кинка Димитрова отговори пред журналистите, че оръжието не е на специален режим и не е необходимо да се затваря в каса.

На въпрос дали е била спокойна обстановката, Димитрова заяви, че не е имало напрежение и всички са съдействали с каквото могат.

Владимир Сираков коментира още, че в първия момент никой не е осъзнал, че е имало изстрел и впоследствие при вида на раненото дете се уплашили и подали сигнал.

Работата по случая продължава.