Традиционни производители от цялата страна си дадоха среща на 20-ото юбилейно издание на летния празник в сливенското село Гавраилово „Златна праскова“. По време на официалното откриване кметът на община Сливен Стефан Радев сподели пред жителите, участници и гости, че през годините празникът  е успял да се превърне в посланик на добри практики в дейностите на земеделските производители, а Гавраилово се е утвърдило като столица на Долината на прасковите.

„Горд съм, че почти половин година съм живял в Гавраилово като бригадир в тогавашната фабрика за преработка на праскови. Да си пожелаем по-често да се връщаме във времена на почит към земеделския труд, който ни е давал толкова ценни плодове. Вярвам, че това е пътят на просперитет, както на отделните семейства и региони, така и на цялата страна“, заяви още сливенският градоначалник.

Кметът на село Гавраилово и домакин на проявата Димитър Андреев благодари за подкрепата  на всички спонсори и участници в тазгодишното издание на празника. Той пожела здраве, успех и добро настроение на посетителите. По време на откриването бе отслужен молебен за здраве, както и награждаване на участниците от конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина.  

Сред гостите на днешното откриване бяха областният управител Веселин Вълчев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, секретарят на общината Валя Радева, Димитър Ванев - Национална служба за съвети в земеделието-София, кметове на населени места и кметски наместници.

И тази година програмата на празника включва изложби, дискусии, семинари, дегустации и конкурси.

„Златна праскова“ се провежда  под патронажа на министъра на земеделието. Организатор е Община Сливен, Министерството на земеделието, Общински съвет - Сливен, Кметство Гавраилово, Народно читалище „Слънце 1928“-Гавраилово, Институт по овощарство - Пловдив, сдружението на производителите на праскови „Българска праскова“ и Националната служба за съвети в земеделието.

По данни на Областната дирекция „Земеделие“, прасковените насаждения в община Сливен са 14 010 дка или над 94 процента от всички прасковени насаждения, отглеждани в Сливенска област /14 850 дка/. 13 500 дка са плододаващите, а 510 дка - младите градини в общината.